Ukrainas ziemāju sēja saskaras ar sliktākajiem laika apstākļiem pēdējo desmit gadu laikā

Laika apstākļi, ziemāju graudu sējai, smagā sausuma dēļ lielākajā valsts daļā Ukrainā, ir sliktākie pēdējo 10 gadu laikā. Ukrainai, kas ir starp vadošajām  pasaules graudu audzētāj un eksportētāj valstīm, slikto  laika apstākļu dēļ, visticamāk, graudu raža šogad samazināsies līdz aptuveni 68 miljoniem tonnu, atšķirībā no rekordlielās - 75 miljoniem tonnu, 2019. gadā.

“No 10. septembra, laika apstākļu dēļ, platības ar absolūti sausu un gandrīz sausu aramzemes augsnes slāni palielinājušās līdz 60-70% (no kopējās aramzemes  platības).Šobrīd gandrīz  sauss augsnes slānis 0–10 cm dziļumā, aizņem 70–80% aramzemes  platības”, ziņojumā teikuši sinoptiķi. "Masveida ziemāju sēšana, apgabalos ar tik zemu mitruma līmeni, nav praktiska," viņi teica, piebilstot, ka dažos centrālo reģionu apgabalos augsnes mitruma rezerves bija sliktākās pēdējos 50 novērošanas gados. Sinoptiķi tuvākajā laikā neredz būtisku augsnes mitruma uzlabošanos iespēju, un nelielās lietavas, kas tiek prognozētas šīs nedēļas beigās, varētu samitrināt tikai augsnes virskārtu.
Viņi ziņo, ka ziemāju kultūru masveida sējas sākšanu varētu atlikt līdz septembra beigām vai pat oktobra sākumam.

Ukrainas ekonomikas ministrija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka sausuma dēļ, saimniecības vēl nav sākušas ziemāju graudu sēšanu 2021. gada ražas sezonai.

Avots: Reuters, FAO