Kviešu ražošanas apjoms Pasaulē 2024. gadā pieaugs par 1%, tomēr 2022.gada rekordlīmeni nesasniegs

Saskaņā ar ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) datiem, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kviešu ražošanas apjoms Pasaulē 2024.gadā pieaugs par 1%, tomēr 2022.gada rekordlīmeni nesasniegs.

FAO atzīmēja, ka lai gan ASV un Kanādā sējas platības samazinājušās, tomēr prognozētās ražas apjoms pieaugs, jo uzlabojas laika apstākļi.

FAO prognozē, ka 2024. gadā ASV kviešu produkcijas apjoms sasniegs 51,5 miljonu tonnu, kas ir virs pēdējo piecu gadu vidējā rādītāja un vairāk nekā kopā pagājušajā gadā.

Pamatojoties uz prognozēm, Kanādā 2024. gadā novāks 33 miljonus tonnu kviešu, neskatoties uz sējas platību samazināšanos par 2%.

FAO prognozētajā pasaules kviešu produkcijas 797 miljonu tonnu apjomā ir iekļauta Krievija, kur pateicoties labvēlīgajiem laika apstākļiem, gaidāms neliels pieaugums; Ķīna, kur lielais iekšzemes pieprasījums un minimālās iepirkuma cenas pieaugums, veicināja sējas platību paplašināšanos; un Pakistāna, kurā 2024. gadā paredzēts palielināt ražošanas apjomus līdz 28,3 miljoniem tonnu.

Bija gaidīts, ka Indija šogad iegūs gandrīz rekordlielu kviešu ražu, taču nesenās lietusgāzes un krusa tieši pirms ražas novākšanas galvenajos kviešu ražošanas apgabalos ir samazinājušas ražas prognozes.

No spēcīgam lietusgāzēm kviešu raža ir cietusi vairākās galvenajās ES ražotājvalstīs, īpaši Francijā un Vācijā, tāpēc sagaidāms, ka ES kviešu ražas apjomi 2024. gadā nedaudz samazināsies, līdz 133 miljoniem tonnu. Līdzīga situācija gaidāma arī Apvienotajā Karalistē.