Krievija turpinās saglabāt graudu eksporta kvotu mehānismu, neskatoties uz lielo ražu

Krievijas lauksaimniecības ministrija paziņoja, ka valsts graudu eksporta kvotu mehānisms, ko aprīlī-jūnijā izmantoja koronavīrusa uzliesmojuma laikā, joprojām ir aktuāls, neskatoties uz lielo ražu, ko tās lauksaimnieki novāc šogad. Krievija, kas ir viena no lielākajām kviešu eksportētājām pasaulē, ir paziņojusi, ka varētu noteikt graudu eksporta kvotu 2021. gada janvārim-jūnijam, ja būs nepieciešams nodrošināt vietējās piegādes.

"Neskatoties uz labajām ražas perspektīvām, beztarifu kvotu mehānisms graudu eksportam joprojām ir aktuāls, un lauksaimniecības ministrija plāno uzlabot un piemērot šo pasākumu nākotnē," teikts lauksaimniecības ministrijas paziņojumā. Lauksaimniecības ministra vietniece Oksana Luta par to ziņoja lielākajiem Krievijas graudu eksportētājiem, pirmdien tiekoties ar viņiem, piebilda aģentūra. Citu sīkāku informāciju par iespējamo kvotu ministrija nesniedza.
Krievijas graudu eksportētāju savienība, pēc sanāksmes,  sociālajos tīklos paziņoja, ka graudu kvotas pašreizējā tirdzniecības sezonā, kas ilgst no 2020. gada 1. jūlija līdz 2021. gada 30. jūnijam, nebūs ierobežojošas.

Precīzs kvotu mehānisms joprojām tiek apspriests , no diviem avotiem, kas pārzina diskusijas, ziņo Reuters. Pēc viņu domām, 2021. gada janvārim - jūnijam kvotu lielums varētu būt 20 miljoni tonnu graudu. Lauksaimniecības ministrija neatbildēja uz aģentūras  Reuters lūgumu sniegt komentārus. Paredzams, ka Krievija, kas ir viena no lielākajām kviešu eksportētājām pasaulē, novāks lielāko graudu ražu kopš 2017. gada rekorda. Lauksaimnieki jau ir novākuši pirms žāvēšanas un tīrīšanas 121,8 miljonus tonnu graudu no 88% sējas platību.

Avots: Agriculture.com, FAO