USDA samazina kukurūzas eksporta prognozi pasaulei

ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) janvāra atskaitē kārtējo reizi samazinājusi kukurūzas ražas prognozi pasaulei 2015/16. sezonai sausuma dēļ Dienvidāfrikas Republikā. Turklāt kukurūzas ražas vērtējums samazināts arī ASV (- 1,33 milj.t salīdzinājumā ar decembra vērtējumu) un Krievijai (- 0,5 milj.t). Neskatoties uz to, ka kukurūzas ražas vērtējums ASV ir samazināts, tas ir trešais augstākais vēsturē. Ukraina, savukārt gluži pretēji, ir ieguvusi vairāk kukurūzas - 23,5 (+ 0,5 ) milj.t. Kopumā kukurūzas raža pasaulē, pēc USDA aprēķiniem, šosezon sasniegs 967,93 (- 5,94) milj.t.

Kukurūzas patēriņa prognoze pasaulei samazināta līdz 966,22 (- 3,98) milj.t, jo gaidāms tā kritums DĀR, Sauda Arābijā, Argentīnā, Pakistānā.

Kukurūzas eksporta potenciāls pasaule būs zemākā līmenī nekā gaidīts mēnesi atpakaļ - 116,7 (- 1,0) milj.t. Eksporta prognozes samazinātas Krievijai, ASV, Indijai un DĀR, bet palielinātas Brazīlijai, Meksikai un Ukrainai. Kukurūzas eksporta prognoze ASV samazināta par 1,27 milj.t līdz 43,18 milj.t vājā pieprasījuma dēļ un spēcīgās konkurences dēļ no Dienvidamerikas piegādātāju puses. Krievijas kukurūzas eksporta potenciāls šai sezonai novērtēts 3,8 milj.t līmenī.

Kukurūzas krājumi pasaulē sezonas beigās tiek prognozēti rekordaugstā līmenī - 208,94 (- 2,91) milj.t, kaut gan tas ir mazāk nekā lēsts mēnesi atpakaļ. Krājumu vērtējums samazināts Krievijai, Brazīlijai, Ķīnai, DĀR, Pakistānai, Argentīnai un Sauda Arābijai.

Avots: zol