Latvijā ziemāju lauki patlaban izskatās ideāli; bažas rada graudu cenas kritums biržās

Šajā sezonā ziemāju lauki visos Latvijas novados izskatoties labi, pateicoties bagātīgajai sniega segai. Šogad atkal varētu būt gaidāma laba raža. Vienlaikus graudu audzētājus aizvien bažīgākus darot joprojām krītošās graudu cenas biržās, aģentūrai LETA atzina aptaujātie graudkopības kooperatīvu vadītāji.

Latgales puses zemnieku kooperatīva Sēlijas āres valdes priekšsēdētājs Vitolds Kveders atzina, ka pašreizējie laika apstākļi sējumiem ir ideāli.

«Pašlaik situācija ir ļoti laba. Ilūkstes pusē gan bija neliels satraukums gada pēdējās dienās, kad tika prognozēts spēcīgs kailsals, taču dienu pirms sala iestāšanās uzsniga apmēram astoņi centimetri sniega, un tas laukus glāba arī mīnus 20 grādos. Patlaban sniega pietiek, un, ja vien nebūs krasu svārstību, sējumi pārziemos ideāli,» sacīja zemnieks.

Arī Jēkabpils novada kooperatīva Kuziks vadītājs Mārtiņš Felss sacīja, ka patlaban ziemāju stāvoklis zem sniega segas varētu būt ļoti labs.

«Mūsu pusē sniega kārta uz laukiem ir apmēram 15 centimetri, kas ir pietiekami, jo pārāk bieza sniega sega arī nav īsti labi. Neliels uztraukums gan ir par rapsi, taču pārējās kultūras varētu pārziemot izcili,» sacīja Felss.

Vienlaikus viņš norādīja, ka lauksaimniekiem nopietnas bažas rada graudu cenas, kuru kritums biržās turpinās jau kopš sezonas sākuma.

«Biržās cena iet uz leju par pāris eiro teju katru dienu, kāpums ir īslaicīgs, svārstības lielas. Šobrīd cena ir apmēram 160 eiro par vienu tonnu kviešu, 360 eiro - par rapsi. Citus gadus ap šo laiku situācija bija pretēja. Cenas ļoti ietekmē labās ražas pasaulē, pieaugošie graudu krājumi, naftas cenas kritums - tas viss spiež graudu cenu lejā, turklāt neviens neņemas prognozēt, kad situācija mainīsies,» atzina Felss.

Arī Kurzemes kooperatīva Durbes grauds valdes priekšsēdētājs Sandis Bēča sacīja, ka graudu audzētājus uztrauc joprojām krītošās cenas biržās.

«Sējumi pārziemos veiksmīgi, jo sniega sega ir optimāla. Gads būs labs, bet par cenām to nevar teikt. Tiem zemniekiem, kuri graudus pieturēja cerībā uz labākiem laikiem, šobrīd ir nervus kutinoša situācija, jo cenas samazinās, un ļoti grūti prognozēt, kas būs tālāk. Ir daudz argumentu pasaules ekonomikā un politikā, kas cenas velk uz vienu vai otru pusi,» sacīja Bēče.

Kā ziņots, kopš gada sākuma bagātīgi uzsnigušais sniegs laukiem ir sava veida glābiņš, jo 2013.-2014.gadā pirms mīnus 20 grādu sala sniega nebija un sējumus izpostīja kailsals. Tas lauksaimniekiem radīja ievērojamus zaudējumus, jo daudzus laukus nācās pārsēt.

Kā ziņots, šajā sezonā Latvijā graudaugu un rapša kopējā raža bija par 16% lielāka nekā pērn un sasniedza 2,6 miljonus tonnu, kas ir visu laiku rekords. Saskaņā ar Lauku atbalsta dienesta datiem ziemas kvieši sēti 289 307 hektāros, ziemas rapsis - 68 137 hektāros, ziemas rudzi - 37 225 hektāros. Tikmēr graudu vidējā iepirkuma cena turpināja pazemināties un 2015.gada rudenī bija 148,06 eiro par tonnu, kas ir zemākā vidējā cena pēdējo četru gadu laikā.

Avots: www.db.lv