Krievijas graudu eksporta kvota ierobežo mazos tirgotājus

Krievijas graudu eksporta kvotas 2021. gada februārim-jūnijam nostiprinās galveno lielo tirgotāju pozīcijas tirgū un paātrinās mazo spēlētāju aiziešanu no tirgus, komentēja analītiķi. Mazo tirgotāju zaudēšana izjauks arī sekundāro sezonas importētāju piegādes tirgu.

Mazāku tirdzniecības uzņēmumu skaits Krievijā, kas ir viens no pasaules lielākajiem kviešu eksportētājiem, pēdējos gados nepārtraukti samazinās, savukārt lielie eksportētāji, no kuriem daži ir valdības kontrolēti un kuriem ir piekļuve vissvarīgākajai  infrastruktūrai  - ostām, ir palielinājuši savu tirgus daļu. Saskaņā ar Zemkopības ministrijas priekšlikumu, kuru valdība vēl nav oficiāli apstiprinājusi, Krievijas kvota 15 miljonu tonnu graudu apmērā no 2021. gada 15. februāra līdz 30. jūnijam tiks piešķirta eksportētājiem, pamatojoties uz viņu eksporta graudu daļu jūlijā-decembrī.

Uzņēmumu skaits, kas Krievijas kviešus piegādā citām valstīm, šajā sezonā, kas sākās 1. jūlijā, samazinājās līdz 110 uzņēmumiem, salīdzinot ar 216 uzņēmumiem , kas eksportēja 2019. gada jūlijā - novembrī, ziņo Krievijas Graudu savienības galvenā analītiķe Elena Tyurina. Mazie tirgotāji, kas eksportē  ne vairāk kā 30 000 tonnu sezonā - ir vieni no tiem, kas pametuši Krievijas tirgu.

Krievija var zaudēt eksportu  uz Mongoliju un citiem tirgiem, kas mēdz importēt sezonas otrajā pusē. Mongolija iepriekšējā sezonā, galvenokārt martā-maijā, no Krievijas importēja 103 600 tonnas kviešu. Kvotu sadalījumā starp tiem, kuri tirgoja šī gada jūlijā-decembrī, joprojām ir vērojams paaugstinājums, pēc analītiķu domām, tāpēc, ka iepriekšējā eksporta kvota izraisīja haosu tirgū, jo strauji pieauga tirgotāju pieprasījums, kas steidzās nodrošināt sevi, lai  laicīgi iegūtu muitas dokumentus nākamajām partijām.

Avots: Successful Farming.com