ES kviešu ievākšanu ietekmē lietus, ASV - sausums

Decembrī vidējās pārtikas kviešu cenas tirgū, atsaucoties uz Euronext, bija kāpušas par 1,6%, sasniedzot 218,25 eiro par tonnu. “Tirgu lielākoties ietekmē laikapstākļi - Dakotā, Manitobā un Saskačevanā nelīst un valda sausums, turpretī Eiropā - Francijā, Baltijā, Vācijā un Apvienotajā Karalistē - tiek prognozētas lietusgāzes. Tas rada pamatotas bailes par graudu kvalitātes pazemināšanos un ražas novākšanas kavēšanos,” pauduši tirgotāji.

ASV lauksaimnieki paziņojuši, ka otrdien ievāktā pavasara kviešu raža Ziemeļdakotas dienvidu un austrumu centrālajā daļā bijusi krietni zem vidējās. Tajā vainojams lielais sausums, kas smagi iedragājis valsts lielāko kviešu ražotāju potenciālu.

Francijas ziemeļos, valsts graudaugu audzēšanas reģionā, nedēļas nogalē tiek solīts mitrs laiks. Jau šobrīd ražas novākšana, salīdzinot ar pērno gadu, krietni vien aizkavējusies.

“Patiesā ietekme, visticamāk- lielākoties uz ražas kvalitāti, nevis uz kvantitāti, būs zināma vien tad, kad tā būs pilnībā novākta, bet lauksaimnieki jau tagad ir nobažījušies,” sacījis viens no eksportētājiem. Otrdien publicētie jaunākie ES eksporta dati atspoguļo nomācošu 50% kritumu, salīdzinājumā ar pagājušo gadu, bet pašreizējie apjomi vēl varētu palielināties, turpinoties ražas novākšanai, kā arī datos iekļaujot Rumānijas augstos kviešu pārdošanas rādītājus Ēģiptei pēdējo mēnešu laikā, lēš eksportētāji.

Avots: FAO