Aukstie laika apstākļi ietekmē ES un ASV graudaugu sējumus un izraisa cenu kāpumu biržās

Aukstais un sausais laiks pēdējās nedēļās rada uztraukumu  par jauno graudauguu ražu un izraisa cenu kāpumu biržās. Kukurūzas cenas Čikāgas biržā nedēļas laikā pieauga par 16%. Jaunās ražas  lopbarības kviešiem Lielbritānijā - par 15% 10 dienu laikā. Eiropas Komisija publicē jaunu ES lauksaimniecības kultūraugu monitoringa  ziņojumu (MARS), kas ziņo ka nesenie aukstākie laika apstākļi nekā parasti, ir aizkavējuši ziemāju un vasaras  kultūru augšanas tempu visā  Eiropā. Komisija ir pat nedaudz pazeminājusi ražas prognozes, īpaši Francijā. Neskatoties uz to, prognoze joprojām ir daudz augstāka nekā bija 2020. gada raža. 

Arī ASV ziemas kviešu augšanas apstākļi vairākās  iepriekšējās nedēļās ir pasliktinājušies. Tikai 49% kultūraugu sējumu  tiek vērtēti kā labi vai izcili. Pirms nedēļas šis rādītājs bija 53% no visiem ASV sējumiem. Pēdējo nedēļu laikā globālie aukstie un sausie laika apstākļi  ir izraisījuši cenu pieaugums graudaugiem visā pasaulē, un, visticamāk, tas turpināsies līdz tam brīdim, kamēr  izkritīs pietiekami daudz nokrišņu, lai mazinātu uztraukumu par nākamo ražu.

Tuvāko nedēļu laikā tiek prognozēts  neliels ilgi gaidītais lietus Lielbritānijā, Eiropā un dažos ASV reģionos,  galvenā nozīme būs faktisko nokrišņu daudzumam.

Avots: FAO, AHDB