Argentīnā sojas sējumu platības var sarukt līdz 9 gadu zemākajam līmenim

Vācijas analītiskās kompānijas Oil World analītiķi savā jaunākajā atskaitē samazinājuši sojas sējumu platību vērtējumu Argentīnai 2017. gadam no 19,1 milj.ha līdz 18,5 milj.ha, kas joprojām uzskatāms par pēdējo deviņu gadu minimālo rādītāju.

Sojas raža, pēc ekspertu vērtējuma, sasniegs 54 milj.t, kas ir par 1,5 milj.t mazāk salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, bet ražība - 30,5 c/ha, kas no 2016. gada rādītāja atpaliks par 2 %, taču pārsniegs vidējo līmeni.

Atskaitē tiek norādīts, ka daudzos Argentīnas nozīmīgākajos graudaugu un eļļas kultūru audzēšanas centros šobrīd joprojām saglabājas nelabvēlīgi laika apstākļi, kas apgrūtina sējas darbus. Visnelabvēlīgākā situācija izveidojusies Buenosairesas provincē, turklāt paaugstināts mitruma saturs augsnē fiksēts atsevišķos Lapampas, Kordovas, Entreriosas un Santafe provinču rajonos. Situāciju vēl vairāk pasliktina pagājušās nedēļas beigās nolijušie nokrišņi.

Vasarāju sējas termiņu kavēšanās raisa nenoteiktību par Argentīnai nozīmīgāko kultūru - sojas, kukurūzas un saulgriežu sējumu platību apmēriem. Tai pat laikā speciālisti atzīst, ka situācija ar sojas pupām nav tik kritiska, jo sojas sējas optimālais periods ir ilgāks.

Avots: zol