Darba inspekcija apžēlojas par Latgales applūdušajiem zemniekiem

Valsts darba inspekcija (VDI) plānoto apsekojumu skaitu par darba aizsardzības normatīvo aktu prasību ievērošanu augkopības un lopkopības nozares uzņēmumos plūdu vairāk cietušajā Latgales reģionā ir samazinājusi gandrīz uz pusi, informēja VDI Sadarbības un attīstības nodaļas Vecākā eksperte ārējo sakaru jautājumos Megija Ekkerte.

"VDI ar izpratni izturas pret uzņēmumiem, kas atrodas plūdu skartajos reģionos, un jau ir ņēmusi vērā nesenos dabas postījumus, gandrīz uz pusi samazinot plānoto apsekojumu skaitu vairāk cietušajā Latgales reģionā," sacīja Ekkerte.

Viņa piebilda, ka VDI tematiskās pārbaudes mērķis nav sodīt lauksaimniekus, bet uzlabot lauksaimnieku izpratni par darba aizsardzības prasību ievērošanu. Atklāto pārkāpumu gadījumā VDI dos laiku to novēršanai.

Ekkerte arī atzīmēja, ka VDI savas pārbaudes augkopības un lopkopības uzņēmumos turpinās līdz 29.septembrim, kopumā pārbaudot 150 uzņēmumus. Pēc visu pārbaužu pabeigšanas VDI analizēs iegūtos rezultātus un izdarīs secinājumus par situāciju darba aizsardzības jomā šajā nozarē.

VDI pārstāve norādīja, ka pagaidām ir pāragri dalīties secinājumos par līdzšinējo pārbaužu rezultātiem. "VDI nevar izdarīt secinājumus par nozari, balstoties uz nelielu skaitu uzņēmumu apsekojumu un sniegt komentāru par apsekojumu rezultātiem tematiskās pārbaudes laikā. Vienlaikus viņa piebilda - tad, kad būs pabeigtas tematiskās pārbaudes augkopības un lopkopības nozares uzņēmumos par darba aizsardzības normatīvo aktu prasību ievērošanu, VDI īstenos pārbaudes transporta nozarē.

Jau ziņots, ka Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs izteicies, ka VDI tāpat kā citām kontrolējošajām iestādēm jābūt saprotošai un jāatliek tematiskās pārbaudes par darba aizsardzības normatīvo aktu prasību ievērošanu plūdu skartajās saimniecībās uz vēlāku laiku. Treibergs pieļāva, ka pārbaudes būtu jāturpina tur, kur lauksaimnieki visus spēkus nav koncentrējuši novēlotajai graudu vai kartupeļu ražas novākšanai, piemēram, dārzeņu saimniecībās, siltumnīcās vai stādu audzētavās.

VDI 4.septembrī sāka tematiskās pārbaudes augkopības un lopkopības nozares uzņēmumos par darba aizsardzības normatīvo aktu prasību ievērošanu, un plāno pārbaudīt vismaz 150 uzņēmumus visā Latvijā.

Ministru kabinets iepriekš nolēma 29 novados izsludināt ārkārtējo situāciju lauksaimniecības sektorā, tostarp Aglonas, Baltinavas, Balvu, Ciblas, Dagdas, Daugavpils, Ilūkstes, Kārsavas, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Preiļu, Rēzeknes, Riebiņu, Rugāju, Vārkavas, Viļakas, Viļānu, Zilupes, Alūksnes, Jēkabpils, Madonas, Lubānas, Gulbenes, Cesvaines, Varakļānu, Krustpils, Salas un Aknīstes novados. Kā atbildīgā institūcija par darbību koordināciju ārkārtas situācijas laikā noteikta Zemkopības ministrija.

Avots: www.la.lv