Sausuma dēļ kviešu un miežu raža Ukrainā var sarukt par vairāk kā 20 %

Nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ kviešu un miežu raža Ukrainā salīdzinājumā ar pagājušo gadu var sarukt orientējoši par 20 %, ne mazāk. Šādu viedokli paudusi Ukrainas Hidrometeoroloģijas centra galvenā agrometeoroloģe Tatjana Adamenko.

"Šī gada hibrīdie apstākļi izveidojuši tādu situāciju, ka agro graudaugu, tas ir ziemas un vasaras kviešu un miežu, formēšanās apstākļi ir sliktāki nekā pagājušajā gadā. Tas ir tāpēc, ka ilgstošu periodu Ukrainā bija nokrišņu deficīts. Tikai mērenais temperatūras režīms, kas pie mums bija vērojams aprīlī - maijā, neļāva "uzplaukt" augsnes sausumam vēl agrāk. Taču jūnija otrajā pusē, paaugstinoties gaisa temperatūrai, tas sāka pieaugt un jau 20. jūnijā virknē apgabalu mums bija tik spēcīgs sausums augsnē, ka metru dziļumā praktiski vairs nebija atlicis ūdens priekš ražas formēšanās,"- pastāstīja speciāliste, piebilstot, ka tāpēc raža būs būtiski sliktāka nekā pagājušajā gadā, taču ne katastrofāli, vienkārši tā nebūs rekordraža.

Speciāliste precizēja, ka tas attiecas, pirmkārt, uz Kijevas, Čerkasas, Poltavas, Kirovogradas apgabaliem, kur ziemas kviešu platības visvairāk cieta no sausuma. Tai pat laikā viņa norādīja, ka rietumu apgabalos situācija ir labvēlīga.

"Lietus tur lija vienmērīgi, mitrums augsnē tika uzturēts vajadzīgajā līmenī. Tāpēc ražas tur būs labas,"- sacīja eksperte.

Kas attiecas uz vēlajām kultūrām, precīzāk kukurūzu, tad T. Adamenko norādīja, ka šobrīd kukurūzas attīstībai ir kritiskais periods - ka to, kāda būs raža, noteiks apstākļi, taču rekordražu nav jēgas gaidīt.

"Tomēr vēlo kultūru kopraža kopumā sasniegs pēdējo piecu gadu vidējo līmeni," - rezumēja speciāliste.

Pēc Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas ministrijas datiem, graudaugu kultūru sējumu platības valstī 2017. gadā aizņem 14,32 milj.ha, tai skaitā vasarāju graudaugi un pākšaugi kopā ar kukurūzu graudiem - 7,17 milj.ha, ziemāji - 7,15 milj.ha.

2016. gadā graudaugu un pākšaugu kopraža valstī sasniedza 65,95 milj.t, kas ir par 9,7 % vairāk salīdzinājumā ar 2015. gadu. Tai skaitā kviešu raža sasniedza - 26 milj.t, kukurūzas - aptuveni 28 milj.t, miežu - 9,4 milj.t, rudzu - 391,5 tūkst.t, auzu - 499 tūkst.t, griķu - 176,4 tūkst.t, zirņu - 745,6 tūkst.t un rīsu - 64,8 tūkst.t.

Avots: zol