Ķīna sāks izpārdot kukurūzas krājumus

Oficiāli avoti vēsta, ka Ķīnas valdība tuvākajā laikā sāks savu kukurūzas uzkrājumu izpārdošanu.

Taču tā joprojām būs orientēta pirmkārt uz vecās ražas kukurūzu: plānots pārdot aptuveni 2,04 milj.t 2013. gada ražas, 500,9 tūkst.t 2012. gada ražas un 12,4 tūkst.t importētas kukurūzas. Turklāt plānots to tirgot par samērīgām cenām.

Šis cenu krituma drauds ietekmējis fjūčeru tirgu, samazinot vajadzību importēt. Ķīnas muitas dienesta pagājušā mēneša dati vēsta, ka kukurūzas imports valstī martā sarucis par 99,1 % līdz 5262 tonnām salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Tas ir mazākais importētais apjoms mēnesī kopš 2013. gada septembra, jo starpība starp cenām pasaulē un vietējā tirgū praktiski pazudusi.

Kukurūzas cenas Ķīnā samazinās, cenšoties racionalizēt graudu tirgu valstī un samazināt pārlieku lielos uzkrājumus. Gaidāms, ka līdz ar to saruks kukurūzas imports, vismaz līdz tam brīdim, kamēr netiks izpārdoti milzīgie uzkrājumi.

ASV Lauksaimniecības ministrija prognozē, ka kukurūzas imports Ķīnā 2016/17. sezonā samazināsies līdz pēdējo četru gadu minimumam - 3 milj.t.

Ķīnas Nacionālais graudaugu un eļļas kultūru informācijas centrs prognozē vēl zemāku importu - 2 milj.t līmenī, kas var kļūt par sešu gadu minimumu.

Avots: idk