Kviešu rekordražas dēļ Indija samazinās to importu

Kviešu raža Indijā šosezon, kas sākās aprīlī, sasniegs rekordu, prognozē ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienests (FAS USDA). Pateicoties rekordražai, kviešu imports samazināsies līdz 4 milj.t, par 2 milj.t salīdzinājumā ar 2016/17. sezonu.

Lauksaimnieki Indijā palielinājuši kviešu sējumu platības līdz vēsturiskajam maksimumam - 31,75 milj.ha (pagājušās sezonas rādītājs - 30,41 milj.ha). Laika apstākļi kviešu veģetācijas periodā bija labvēlīgi. Līdz ar to gaidāms, ka kviešu bruto raža palielināsies līdz 96,5 (87) milj.t.

Neskatoties uz optimistiskajām ražas prognozēm, cenas vietējā tirgū saglabājas diezgan augstā līmenī. Kviešu cena nozīmīgākajos graudaugu audzēšanas štatos variē no 16156 rūpijām (250 $) līdz 16732 rūpijām (260 $) par tonnu. Gaidāms, ka ienākot jaunajai ražai tirgū maijā - jūnijā, cenas samazināsies.

Kviešu patēriņš Indijā turpinās pieaugt arī šosezon - līdz 99,8 (97,54) milj.t.

Pateicoties rekordražai, kviešu imports samazināsies līdz 4 (6) milj.t. Tirdzniecības avotu informācija vēsta, ka privātās kompānija noslēgušas līgumus par 0,5 - 1,0 milj.t kviešu piegādi aprīlī - maijā. Neskatoties uz spēkā esošo 10 % ievedmuitas nodevu kviešiem un rekordražu, kviešu imports šosezon pārsniegs vidējo rādītāju lielās starpības dēļ starp vietējām un pasaules cenām.  

Avots: zol