Sojas raža Argentīnā samazināsies līdz pēdējo trīs sezonu minimumam

Pēc Vācijas analītiskās kompānijas Oil Word prognozēm, sojas raža Argentīnā šosezon sasniegs pēdējo trīs gadu minimālo līmeni - 55 milj.t. Kompānijas iepriekšējā prognoze bija par 0,3 milj.t optimistiskāka.

Samazinošā korekcija veikta, ņemot vērā daudz mazākus ražības rādītājus nekā gaidīts agrāk, kā arī sējumu platību vērtējuma samazināšanu par 0,9 milj.ha līdz 18,3 milj.ha. Pagājušajā gadā sojas sējumu platības valstī aizņēma 18,8 milj.ha, divus gadus atpakaļ rekordlielas platības - 19,5 milj.ha. Savukārt Buenosairesas Graudu birža paredz, ka minētais rādītājs šosezon var sarukt par 0,8 milj.ha, bet Rosario Graudu birža neizslēdz, ka šīs kultūras kopējās sējumu platības šosezon samazināsies par 1 milj.ha.

Jāpiebilst, ka laika apstākļi Argentīnā pēdējā laikā ir būtiski uzlabojušies, taču sojas ražas novākšana joprojām krietni atpaliek no grafika. Nekatoties uz to, ka līdz 20. aprīlim lauku darbi pavirzījušies par 8,5 % nedēļā, kopumā līdz minētajam datumam sojas raža novākta tikai no 16,3 % (3 milj.ha) plānoto platību. Šis rādītājs tikai nedaudz atpaliek no pagājušā gada rezultāta (16,4 %), taču no minētā perioda ilggadējiem vidējiem rādītājiem atpaliek būtiski - par 38 %. Ņemot to vērā, tiek norādīts, ka darbu kavēšanās padara sojas sējumus uzņēmīgākus pret slimībām, kas var negatīvi atsaukties uz bruto ražas kvantitātes un kvalitātes rādītājiem.

Avots: oilword