Oktobris ziemāju sējumiem bijis netipiski sauss; lietus ir vēlams

Oktobris līdz šim ziemāju graudaugu sējumiem ir bijis netipiski sauss, tāpēc lietus tiem ir ļoti vēlams, pastāstīja aptaujātie lauksaimnieki.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības «Latraps» ģenerāldirektors Edgars Ruža aģentūrai BNS sacīja, ka līdz šim Latvijas ziemāju sējumiem ir kaitējis sausums. «Nokrišņu visa gada garumā ir bijis katastrofāli maz un rudens pašlaik ir īpaši sauss, tāpēc attīstība ir aizkavējusies - lauki ir zaļi, bet pleķaini. Jācer, ka līdz ziemai vēl kaut kas uzlīs,» sacīja Ruža, piebilstot, ka līdzšinējais nokrišņu daudzums ir bijis par mazu, lai sējumi uzkrātu barības vielas veiksmīgai ziemošanai.

Viņš norādīja, ka līdzšinējā sausuma dēļ ziemas rapša sējumi Zemgalē attīstījās sliktāk nekā tam būtu bijis jānotiek, tostarp arī sliktāk nekā Vidzemē un Latgalē, tāpēc daudzviet tos nācies pārsēt ar kviešu graudiem. Vienlaikus Ruža piebilda, ka līdzšinējā gaisa temperatūra sējumiem ir bijusi labvēlīga, jo ir bijis samērā silts un šajā ziņā nevar sūdzēties.

Pēc Ružas teiktā, turpmākajās nedēļās ir būtiski nokrišņi, lai sējumi paspēj atkopties, atdzerties, savukārt to, kā sējumi būs pārziemojuši, varēs pateikt aprīlī.

Arī Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrība «VAKS» valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons aģentūrai BNS atzina, ka līdz šim Latvijā ir bijis pārlieku liels sausums. «Tagad būs ļoti izšķirošs, kādi būs laika apstākļi turpmāk, ja būs lietus un normālas temperatūras, tad, es domāju, augi atgūsies un viss būs kārtībā, bet, ja tūlīt iestātos ziema, tad būtu diezgan problemātiska ziemošana,» sacīja Jansons.

Pēc viņa teiktā, līdz šim oktobris bijis netipiski sauss, tāpēc vēlo ziemāju sējumu pārziemošana patlaban ir nedaudz apdraudēta. Līdz ar to svarīgi, lai turpmākajās nedēļās gaisa temperatūra strauji nepazeminās un ir lietus.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka oktobra sākumā ziemāju sējas darbi Latvijā bija noslēgušies un laika apstākļi sējumu attīstībai bija labvēlīgi.

Tāpat ziņots, ka pēc Zemkopības ministrijas (ZM) aplēsēm šogad Latvijā prognozētā graudaugu kopraža 2015.gadā ir 2 579,9 tūkstoši tonnu, kas ir par 362 tūkstošiem tonnu jeb 16% vairāk nekā 2014.gadā, kad graudaugu kopraža bija 2,217 miljoni tonnas. Tostarp lielāko daļu (47%) no graudu kopražas veido ziemas kvieši - 1 214 tūkstoši tonnas, kas pēc pašreizējām prognozēm ir divas reizes vairāk nekā 2014. gadā, kad ziemas kviešu raža bija 525,6 tūksoši tonnas.

Savukārt vasaras kviešu (26% no graudaugu kopražas) ražas prognoze - 675 tūkstoši tonnas, kas ir mazāk nekā 2014.gadā, kad vasaras kviešu raža bija 942 tūkstoši tonnas, bet rapša raža tiek prognozēta 253 tūkstošu tonnu apmērā, kas ir par 36% lielāka nekā 2014.gadā, kad rapšu raža bija 186 tūkstoši tonnas.

Avots: www.tvnet.lv