MARS: sausuma dēļ graudaugu ražas perspektīvas Eiropā pasliktinājušās

Eiropas Agrāro resursu monitoringa aģentūra MARS savā jūlija atskaitē salīdzinājumā ar dažām iepriekšējām atskaitēm ir kļuvusi nedaudz pesimistiskāka graudaugu ražas prognozēs. Ja agrāk, par spīti sausumam, kas Rietumeiropā vērojams ne pirmo mēnesi, eksperti sliecās fiksēt laika apstākļus pārsvarā kā labvēlīgus, un ražas perspektīvas galvenokārt kā labas, tad jūlijā, pirmo reizi pēdējo mēnešu laikā, viņi bija spiesti savas prognozes samazināt.

MARS eksperti konstatējuši, ka sausums negatīvi ietekmējis graudaugu sējumus Francijā, Vācijā, Polijā, Ungārijā, Itālijā, Austrijā, Čehijā. Nedaudz mazāk no sausuma graudaugu kultūru sējumi cietuši Spānijā, Ukrainā un Baltkrievijā. Tikmēr sausuma pazīmes netika novērotas Skandināvijas valstīs un Turcijā, un tas solās pozitīvi atspoguļoties šo valstu ražas perspektīvās.     

Mīksto kviešu vidējā ražība Eiropas Savienības valstīs 2015/16. sezonā, pēc pašreizējām MARS prognozēm, gaidāma 58 c/ha līmenī. Tas ir par 0,5 c/ha mazāk nekā paredzēts mēnesi atpakaļ. Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu ražība saruks par 3,4 c/ha, tikmēr pēdējo piecu gadu vidējais rādītājs tiks pārsniegts par 1,3 c/ha.

Kukurūzas vidējās ražības prognoze Eiropas Savienībai 2015/16. sezonai samazināta par 5,1 c/ha līdz 67,1 c/ha. Pagājušajā sezonā tā sasniedza 80,7 c/ha, pēdējos piecos gados vidēji - 70,2 c/ha.

Atgādināsim, ka Eiropas Savienība ir viena no vadošajām graudaugu ražotājām un eksportētājām pasaulē un zināmā mērā ietekmē pasaules graudaugu tirgus konjunktūru. Līdz ar to ražas perspektīvu pasliktināšanās Eiropas Savienībā var sekmēt kukurūzas un kviešu cenu kāpumu pasaulē.

Avots: proagro