ABARE samazina kviešu un kanolas ražu prognozes Austrālijai

Austrālijas Lauksaimniecības resursu un ekonomikas birojs (ABARE) samazinājis kviešu un kanolas ražu prognozes Austrālijai 2015/16. sezonai saistībā ar iespējamo nokrišņu trūkumu un ne visai pievilcīgajām šīs kultūras cenām. Miežu ražas perspektīvas, gluži pretēji, ir uzlabojušās.

Šobrīd valstī turpinās ziemāju graudaugu sēja. Laika apstākļi ziemāju sējas sākumā bija labvēlīgi. Vairākumā graudaugu audzēšanas reģionu nokrišņu daudzums nebija mazāks par normu. Pēc Austrālijas meteoroloģiskā biroja prognozēm, sākot no jūnija līdz augusta beigām nokrišņu daudzums virs normas būs Rietumaustrālijā, un mazāk par normu - Kvīnslendas štata dienvidos un vairumā Dienvidvelsas štata rajonu. Viktorijas un Dienvidvelsas štatos nokrišņu daudzums būs vidējā līmenī. Taču El Ninjo, kas pieņemas spēkā, var strauji samazināt nokrišņus Austrālijas dienvidu štatos pavasara mēnešos. Novērtēt El Ninjo negatīvo ietekmi uz gaidāmo graudaugu ražību ir diezgan sarežģīti, jo tā nebūs tik daudz atkarīga no kopējā nokrišņu daudzuma, cik no no savlaicīgiem nokrišņiem.

Kviešu sējumu platības 2015/16. sezonā aizņems 13,79 milj.ha, kas ir par 0,1 milj.ha mazāk nekā prognozēts agrāk. Iemesls sējumu platību sarukšanai - zemā kviešu cena. Ar kanolu tiks apsēti 2,36 milj.ha, kas no iepriekšējās prognozes atpaliek par 0,4 milj.ha. Kviešu un kanolas atbrīvoto vietu uz laukiem aizņems rentablākie mieži un pākšaugi.

Kviešu ražas prognoze, kuru kulšana sāksies decembrī, samazināta no 24,4 milj.t līdz 23,6 milj.t. Kanolas bruto raža sasniegs 2,96 milj.t, kas ir par 0,3 milj.t mazāk nekā prognozēts martā. Miežu ražas prognoze palielināta līdz 8,25 milj.t. 2014/15. sezonā kviešu raža Austrālijā sasniedza 23,67 milj.t, kanolas - 3,41 milj.t, miežu - 8,01 milj.t.

Avots: zol