FAS USDA prognozē Argentīnā gandrīz trīskāršu kviešu eksporta pieaugumu

ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) eksperti savā pēdējā atskaitē bez izmaiņām atstājuši kviešu bruto ražas un eksporta prognozi Argentīnai 2014/15. mārketinga gadam.

Pēc FAS USDA speciālistu aplēsēm, kviešu raža Argentīnā 2014/15. mārketinga gadā, kas sākās 2014. gada 1. decembrī, sasniedza 12,5 milj.t (pagājušās sezonas rādītājs - 10,5 milj.t). Kviešu ražība pārsniedza pēdējo gadu vidējo līmeni, kaut arī bija zemāka nekā prognozēja lauksaimnieki. Kviešu kvalitāte arī sasniedza vidējus rādītājus.

Lauksaimnieki Argentīnā nav apmierināti ar kviešu audzēšanas rezultātiem. Šīs kultūras cenas vietējā tirgū ir būtiski samazinājušās, kamēr tās audzēšanas izmaksas pieaugušas. Negatīvi cenas ietekmē arī eksporta ierobežojumi: kvotu noteikšana un eksporta nodeva 23 % apmērā. Lauksaimnieki uzskata, ka viņi eksporta ierobežojumu dēļ par katru kviešu tonnu zaudē 40-60 $.

FAS USDA bez izmaiņām atstāja arī kviešu eksporta prognozi Argentīnai- 6,5 milj.t. Iepriekšējā sezonā kviešu eksports Argentīnā nepārsniedza 2,092 milj.t. Gada beigās valstī gaidāmas prezidenta vēlēšanas. Vairums analītiķu paredz būtiskas izmaiņas valsts politikā, kas varētu sekmēt eksporta palielināšanos. Šobrīd treideri prognozē, ka Argentīna šinī sezonā eksportēs 4,5-5 milj.t kviešu un aptuveni 700 tūkst.t kviešu miltu.

FAS USDA prognozē, ka kviešu krājumi Argentīnā sezonas beigās saglabāsies augstā līmenī - gandrīz 2,5 milj.t, kas atbilst piecu mēnešu patēriņam. Kviešu krājumi koncentrēti Buenosairesas provinces dienvidu daļā.

Avots: zol