Krievijā slikto laika apstākļu dēļ eksperti samazina graudu ražas prognozes

Slikto laika apstākļu dēļ Sibīrijā un Urālos graudu raža Krievijā būs par 1 līdz 2 milj.t mazāka nekā prognozēts iepriekš, šādu prognozi TASS pauduši aptaujātie eksperti.

Savukārt Krievijas Lauksaimniecības ministrija pirms tam TASS paziņojusi, ka saglabās savu prognozi 104,2 milj.t apjomā. „Sliktie laika apstākļi, kas atnākuši Sibīrijas un Urāla reģionos būtiski neietekmēs graudaugu kultūru ražas novākšanu valstī kopumā un graudu bruto ražas prognozes korekciju 2014. gadam", paziņoja ministrijā.

Tikmēr Agrārā tirgus konjunktūras institūta speciālisti samazinājuši graudu ražas prognozi Krievijai 2014. gadam no 104 milj.t līdz 102 milj.t ieskaites svarā (neierēķinot Krimas 1 milj.t). „Šī prognoze tiks koriģēta vēl uz leju slikto laika apstākļu un ieilgušo ražas novākšanas darbu dēļ," - paziņoja institūta graudu tirgus analītiķis Jevgeņijs Zaicevs.

Savu graudaugu ražas prognozi Krievijai samazinājusi arī kompānija „ProZerno" - no 104 milj.t līdz 103 milj.t.

„Ziņas par sliktajiem laika apstākļiem vairākos pasaules reģionos vienlaicīgi, tai skaitā arī Krievijā, kopā ar bažām par ziemāju stāvokli ir veicinājušas Krievijas graudu cenu kāpumu pasaules tirgū,"- TASS paziņoja kompānijas „Rusagrotrans" pārstāvis Igors Pavenskijs. Pēc viņa teiktā, pateicoties tam, Krievijas kviešu cenas (uz FOB nosacījumiem) pasaules tirgū periodā no 20. Līdz 24. oktobrim pieauga par 10 dolāriem tonnā, sasniedzot 246 -248 dolārus tonnā. Turklāt pieauga arī graudu eksporta tempi.

Pēc Agrārā tirgus konjunktūras institūta datiem, Krievija kopš 2014/15. sezonas sākuma līdz 20. oktobrim eksportējusi 13,7 milj.t graudu, tādējādi pārsniedzot pagājušās sezonas analogā laika perida rādītāju par 33 %.

Kompānijas „Rusagrotrans" analītiķi uzskata, ka šāda dinamika ļaus Krievijai šinī sezonā ārējiem tirgiem piegādāt 32,5 milj.t graudu. Pēc Agrārā tirgus konjunktūras institūta prognozēm, šis rādītājs sasniegs 32 milj.t, bet pēc kompānijas „ProZerno" aplēsēm - 32,2 milj.t.

Avots: zol