Kukurūzas raža Ķīnā sausuma ietekmē saruks par 2,2 %

Kukurūzas bruto raža Ķīnā 2014/15. mārketinga gadā samazināsies līdz 213,8 milj.t, prognozē Ķīnas Nacionālais graudaugu un eļļas kultūru informācijas centrs (CNGOIC).

Iepriekšējās četras sezonas šīs kultūras raža Ķīnā nepārtraukti pieauga. Šinī sezonā, kas sākās 2013. gada 1. oktobrī, kukurūzas raža Ķīnā sasniedza rekordaugstu līmeni - 218,5 milj.t.

Šogad trijās Ķīnas ziemeļaustrumu provincēs kukurūzas sējumi cieta no ilgstoša sausuma. Tāpēc gaidāms, ka raža būs daudz mazāka nekā CNGOIC prognozēja pirms sausuma atnākšanas 222,1 milj.t. Kukurūzas ražas novākšana Ķīnā sāksies oktobrī.

Neskatoties uz ražas pieaugumu, kukurūzas resursi pārsniegs pieprasījumu. Pēc CNGOIC prognozēm, šis kultūras pieprasījums Ķīnā gaidāms 189 milj.t līmenī.

Valsts fondā atrodas milzīgi kukurūzas krājumi - vairāk nekā 60 milj.t. Kopš šī gada maija valdība no valsts fonda ir realizējusi aptuveni 27 milj., kas ir puse no plānotā pārdošanas apjoma. Zemā pircēju aktivitāte tiek skaidrota ar valdības noteiktajām augstajām cenām un vājo pieprasījumu.

Avots: zol