Tirgu aptumšo Krievijas kviešu nodoklis

Krievijā audzētie kvieši kļūst aizvien dārgāki valsts iekšējā kviešu eksporta nodokļa dēļ, un tas rada draudus globālajai kviešu tirdzniecībai kopumā. Krievijas valdība februāra vidū ieviesa nodokli kviešu eksportam kā pagaidu risinājumu, bet jūnijā padarīja šo nodokli patstāvīgu. Kviešu eksporta nodoklis bija viens no Krievijas prezidenta Vladimira Putina centieniem saglabāt pārikas cenas valstī pieņemamas. Piemēram, 2020. gada laikā maizes cena pieauga par 7,8% procentiem, un šogad pieaugusi vēl par 3%.

Investīcijas lauksaimniecības tehnoloģijās pēdējo pāris gadu laikā ir padarījušas Krieviju par vienu no pasaules lielākajām graudu eksporta valstīm. Lauksaimnieki ir nobažījušies, ka jaunais nodoklis samazinās viņu ieņēmumus.

Neraugoties uz nodokli, Krievijas kvieši joprojām ir konkurētspējīgi pasaules tirgū, uzskata Reuters. Tā kā, nodoklis ir mainīgs, un tas rada grūtības graudu tirgotājiem, kuriem nepieciešams vienoties par darījumiem vairākas nedēļas pirms produkta piegādes.

Kopš jūnija, kad šis nodoklis kļuva patstāvīgs, Ēģipte, kura ir nozīmīga graudu importētāj valsts, samazinājusi kviešu iepirkumus no Krievijas līdz 60 000 tonnām, salīzinājumam- februārī tās bija 120 000 tonnas, bet aprīlī- 290 000 tonnas.