Argentīna ir devusi zaļo gaismu ģenētiski modificēto kviešu audzēšanai
Argentīna kļuva par pirmo valsti pasaulē, kas ir atļāvusi ģenētiski modificētu kviešu audzēšanu, ziņo Reuters. Tie nes sevī saulespuķu HB4 gēnu, kas palīdz palielināt ražu sausuma apstākļos. Tomēr lauksaimnieki nesteidzas sākt ražošanu - jo, lai varētu tos ražot, ir nepieciešams, lai kaimiņos esošās importētājas valstis piekristu iegādāties šādus kviešus.
Kvieši ir ārkārtīgi sarežģīts ģenētiskās modifikācijas objekts. Par grūtībām ,kas ar saistītas, mēs detalizēti runājām, materiālā "Iespējams bez maizes". No vienas puses, lieta ir pašā genomā: tas sastāv no sešiem hromosomu komplektiem, un neatkarīgi no tā, ko mēs tajos ievietojam, mums jāpārliecinās, ka jaunais gēns atrodas vienlaikus visās vajadzīgajās vietās un nekur nav izraisījis nekādus lūzumus . No otras puses, anti-ĢMO noskaņojums sabiedrībā kavē kviešu modifikāciju. Lai gan dažas ĢM kultūras jau sen tiek audzētas, piemēram, sojas pupas un kukurūza, tās galvenokārt izmanto kā dzīvnieku barību. Turklāt kvieši ir vislabāk pārdotais kultūraugs pasaulē, tāpēc tie būtu jāatļauj vairākās valstīs vienlaikus, pretējā gadījumā tos audzēt būtu bezjēdzīgi. Tāpēc arī līdz šim oficiāli apstiprināta ĢM kviešu audzēšana pasaulē nepastāv. Dažas no to šķirnēm tika izstrādātas Austrālijā un Lielbritānijā, Indijā un Amerikas Savienotajās Valstīs, taču nevienā valstī tās nav tikušas tālāk par izmēģinājumiem. Pa to laiku kvieši turpina salt, izžūt un mirt no sēnīšu slimībām - un pat biotehnologi publicēja zinātnisko manifestu Science, aicinot dot iespēju ĢM kviešiem. Un lūk, pirmā valsts, kas apstiprinājusi ĢM kviešu šķirņu audzēšanu, ir Argentīna - nevis lielākā kviešu ražotāja pasaulē, bet galvenā Latīņamerikā. Argentīnas Zemkopības ministrijas apstiprinātā kviešu šķirne satur saulespuķu HB4 gēnu. Iepriekš tas tika pārvietots sojas pupās, un šī modifikācija ir apstiprināta dažās valstīs, piemēram, Amerikas Savienotajās Valstīs un Brazīlijā. HB4 gēns graudaugiem piešķir izturību pret sausumu. Sausos gados HB4 gēns palielina kviešu ražu par 20 procentiem - tas var būt īpaši svarīgi, mainoties klimatam un arvien biežāk ciešot no sausuma, teikts Argentīnas ĢM kviešu Bioceres ražotāja paziņojumā presei. Normālos laika apstākļos ĢM šķirnes raža neatšķiras no parastās. Tomēr valdības atļauja vēl nenozīmē, ka ĢM kvieši tiks aktīvi audzēti. Tā kā ievērojama daļa Argentīnas kviešu tiek eksportēta uz Brazīliju, ĢM šķirnes panākumi ir atkarīgi no tā, vai citas valstis nolemj tos iegādāties - piemēram, Brazīlija, kas gandrīz trīs ceturtdaļas no visiem kviešiem saņem no Argentīnas. Ja HB4 šķirne tur netiks apstiprināta, tā paliks "ieslēgta" valsts iekšienē, neienākot starptautiskajā tirgū, un, visticamāk, netiks audzēta.
Tikmēr uzņēmums Bioceres rēķinās, ka, tā kā kviešos iestrādātais gēns nāk no cita kultivēta auga, kuru cilvēki izmanto pārtikai, pret pirmajiem ĢM kviešiem nevajadzētu būt lielai pretestībai. Mēs jau runājām par to, ka Japānā produkti, kas ģenētiski rediģēti, izmantojot CRISPR / Cas, tika atzīti par drošiem, bet krievu zinātnieki sāka ģenētiski rediģēt kartupeļus. Savukārt kas attiecas uz organismu ģenētiskās modifikācijas pretiniekiem, tad viņi pēc zinātniskās pratības testiem, izrādījās tikpat pārliecināti par sevi kā neizglītoti šajos jautājumos.