Turcija no 21. jūnija līdz oktobra vidum aizliegs kviešu importu

Lai pasargātu Turcijas zemniekus no iespējamā cenu krituma un citiem negatīviem faktoriem ražas novākšanas laikā, Turcijas Lauksaimniecības ministrija paziņojusi, ka no 21. jūnija līdz oktobra vidum aizliegs kviešu importu. Šī, viena no pasaulē lielākā kviešu importētāja, rīcība visticamāk izraisīs vēl lielākas cenu svārstības jau tā nestabilajā pasaules tirgū.

Šis pasākums visvairāk ietekmēs Krieviju,kā galveno kviešu piegādātāju Turcijai. Pasaules lielākās kviešu eksportētājas - Krievijas ražas prognoze, kas ir zemāka nekā pērn, pēdējo nedēļu laikā ir paaugstinājusi pasaules cenas. Tomēr pēc tam, kad Turcija pagājušajā nedēļā paziņoja par importa aizliegumu, Čikāgas kviešu fjūčeri kritās par 7,5%, kas ir lielākais nedēļas kritums kopš 2023. gada jūlija. Turcijā kviešu raža novākšana tikai sākas, un pirmā ražas prognoze bija 21 miljons tonnu, kas ir par 4,5% mazāk nekā pagājušajā gadā.

Turcijas ministrija arī norādīja, ka tiks atļauts eksportēt pašražotos kviešu miltus, kas bija aizliegts no 2018.gada septembra. Turcija ir pasaulē lielākais miltu eksportētājs, un parasti eksportē miltus, kas ir izgatavoti no importētiem kviešiem.