Krievija neražas gados vairs nenoteiks graudu eksporta embargo

Krievijas Lauksaimniecības ministrija neražas gados vairs neieviesīs graudu eksporta embargo, kā tas notika 2010. gadā, paziņojis Krievijas lauksaimniecības ministrs Nikolajs Fjodorovs.

„Uzskatu, ka ir nekorekti iejaukties peļņas sadalē starp tirgus dalībniekiem", - norādīja ministrs, atgādinot, ka lopkopji nevienu reizi vien ir griezušies ministrijā ar priekšlikumu ierobežot graudu eksportu, lai nodrošinātu zemākas cenas vietējā tirgū. N. Fjodorovs uzsvēra, ka viņam nav pieņemama tāda „boļševistiska vēlēšanās" visu atņemt un sadalīt.

„Neskatoties uz parsībām ieviest eksporta embargo pagājušajā ne visai ražīgajā gadā, kad ieguvām tikai 70,9 milj.t graudu, mēs nedarījām to, bet regulējām tirgu ar preču intervencēm. Tā mēs darīsim arī turpmāk", - piebilda ministrs.

Krievijas valdība spēcīgā sausuma un ražas samazināšanās dēļ 2010. gada augustā uz gandrīz gadu ieviesa graudu eksporta embargo. Taču jau nākamajā sezonā (2011/12. mārketinga gadā) Krievija eksportēja rekordlielu graudu apjomu - 27 milj.t, kā arī nosprauda mērķi līdz 2020. gadam palielināt graudu eksporta apjomu vismaz līdz 35 milj.t.

Šīs sezonas graudu eksporta potenciālu Krievijas Lauksaimniecības ministrija lēš 20 milj.t apjomā, graudu raža tiek prognozēta virs 90 milj.t, bet nākamgad - līdz 95 milj.t.

Avots: zol