Rabobank: sojas un kukurūzas cenas turpinās samazināties arī 2014. gadā

Lauksaimniecības kultūru cenas, tai skaitā arī kukurūzas un sojas, visticamāk, turpinās samazināties arī 2014. gadā, prognozē investīciju bankas Rabobank speciālisti. Tas tiek skaidrots ar pietiekami lielo piedāvājumu pasaules tirgū.

2013. gada laikā krājumi pasaulē palielinājās, pateicoties ražu pieaugumam, bet patēriņa tempa pieaugums samazinājās. Graudaugu un eļļas kultūru sējumu paplašināšana 2014. gadā, kā arī iespējamā pieprasījuma samazināšanās pēc izejvielām biodegvielas ražošanā novedīs pie daudzu graudaugu un eļļas kultūru cenu krituma.

Pēc Rabobank ekspertu prognozēm, nākamā gada ceturtajā kvartālā kukurūzas cena var sasniegt 160 $/t nevis 170 $/t, kā prognozēts iepriekš. Savukārt sojas cena varētu samazināties līdz 393 $/t nevis līdz 482 $/t, kā prognozēts agrāk.   

Kviešu cena nākamā gada ceturtajā kvartālā varētu svārstīties ap 235 $/t, kas ir tuvu pašreizējam cenu līmenim ASV biržā CBOT. Eksperti uzskata, ka kviešu tirgū šobrīd ir iestājies līdzsvars, turklāt stabilitāte saglabāsies arī 2014. gadā.

Avots: zol