LV Lauksaimnieki: Latvijā sējumiem laika apstākļi pagaidām ir labvēlīgi

Latvijā laika apstākļi sējumiem patlaban ir labvēlīgi - iestājies miera periods, pastāstīja aptaujātie lauksaimnieki.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš teica - lai arī sniegs Latvijā uzsniga, kamēr zeme nebija sasalusi, tā sega noturējās tikai piecas dienas un būtisku negatīvu ietekmi uz ziemāju pārziemošanu neatstāja. "Šā brīža gaisa temperatūra arī neveicina augu veģetāciju, līdz ar to iestājies miera periods," sacīja Lazdiņš..

Cik ilgi augiem labvēlīgais miera periods ilgs, nav zināms, taču ideālā variantā ir sagaidīt salu un pēc tam sniegu. "Kā šie klimatiskie apstākļi veidosies, to mēs nevaram prognozēt, bet šobrīd ziemāju situācija ir optimāla ziemāju pārziemošanai," sacīja biedrības valdes priekšsēdētājs.

Arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Latraps" izpilddirektors Edgars Ruža atzina, ka sniegs kaitējumu sējumiem nenodarīja. Viņš teica, ka patlaban ir svarīgi, lai nekļūtu pārāk silts, kas veicinātu augu veģetācijas atsākšanos, tādējādi augi varētu izēst barības vielas un sākt nīkuļot. Tāpat ir būtiski, lai nerastos daudz sniega pirms zeme nav sasalusi, kas nodarītu sējumiem kaitējumu.

Arī Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons informēja, ka ziemājiem jau kādu laiku ir iestājies miera periods, sējumu situācija ir normāla un sals postījumus līdz šim nav nodarījis. Pēc viņa teiktā, nav pamata bažām, ka veģetācija varētu atsākties.

Jau ziņots, ka šā gada rudenī sējumu attīstībai laika apstākļi ir bijuši labvēlīgi, taču lauksaimnieki norādīja - kaitējums varētu tikt nodarīts, ja uznāks dziļš sniegs pirms zeme būs sasalusi.

Avots: www.la.lv