IGC paaugstina kviešu un kukurūzas ražas prognozes pasaulei

Starptautiskā Graudu padome (IGC) palielinājusi kviešu ražas prognozi pasaulei 2013/14. mārketinga gadam par 2 milj.t līdz 698 milj.t. Par tikpat palielināta arī kukurūzas ražas prognoze - līdz 950 milj.t. Salīdzinājumā ar iepriekšējo mārketinga gadu šo kultūru ražas pieaugs attiecīgi par 7 % un 10 %.

Kviešu patēriņš pasaulē šosezon sasniegs 692 milj.t, kas ir par 2 milj.t vairāk nekā prognozēts iepriekš, un būtiski pārsniedz pagājušās sezonas rādītāju - 673 milj.t. Kukurūzas patēriņš šosezon pieaugs līdz jaunam rekordlīmenim - 922 milj.t. Salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, tas palielināsies par 7 %. Kukurūzas patēriņa pieaugumu sekmēs augošais pieprasījums pēc gaļas un kukurūzas pārstrādes produktiem.

Kviešu tirdzniecība šosezon saglabāsies aptuveni iepriekšējās sezonas līmenī - 142 milj.t. Savukārt kukurūzas tirdzniecības apjomi, pateicoties zemajām cenām un eksporta kāpumam, pieaugs līdz 106 milj.t. Oktobrī šis rādītājs tika prognozēts par 4 milj.t zemāks. Salīdzinot ar pagājušo sezonu, kukurūzas tirdzniecības apjoms palielināsies par 10 milj.t.

Kviešu krājumi pasaulē sezonas beigās salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu pieaugs par 3 % un sasniegs 181 milj.t. Kukurūzas krājumi palielināsies par 21 % līdz 157 milj.t.

Avots: zol