Argentīnā kviešu ražas vērtējums samazināts līdz 8,5 milj.t

Kviešu cenas pasaules tirgū lielā mērā ir atkarīgas no šīs kultūras ražas vērtējumiem lielākajās ražotāj- un eksportētājvalstīs. Otrā lielākā kviešu eksportētājvalsts dienvidu puslodē ir Argentīna (1. vietā - Austrālija).

Ilgu laiku pasaules tirgū nebija zināms Argentīnas Lauksaimniecības ministrijas oficiālais kviešu ražas vērtējums. Beidzot tas ir sagaidīts. Saskaņā ar Argentīnas Lauksaimniecības ministrijas jaunākajām prognozēm, kviešu raža valstī sasniegs tikai 8,5 milj.t. Šis skaitlis ir zemāks pat par neatkarīgo ekspertu vērtējumu, kas ir 9 milj.t līmenī.

Savukārt daudzi starptautiskie eksperti jau sen ir devuši savu vērtējumu Argentīnas kviešu ražai: ANO Lauksaimniecības un pārtikas organizācija (FAO) prognozē šīs kultūras ražu Argentīnā 8,8 milj.t līmenī, bet ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) - 11 milj.t apjomā.

Jau tagad ir skaidrs, ka kviešu eksports Argentīnā jaunajā sezonā būs ierobežots, līdz ar to lielākas iespējas Latīņamerikas tirgū pavērsies ASV un Kanādai. Lielāko daļu kviešu Argentīna eksportēja uz Brazīliju.   

Avots: agronews; zol