Krievija: ja paveiktos ar laika apstākļiem, graudu raža sasniegtu arī 100 milj.t

Krievijas Lauksaimniecības ministrija joprojām saglabā graudu bruto ražas prognozi 90 milj.t apjomā, paziņojis Krievijas lauksaimniecības ministrs Nikolajs Fjodorovs.

„Līdz šodienai nokulto graudu daudzums ir 75,3 milj.t. Raža novākta no 75 % platību un ir par 10 miljt lielāka nekā pērn. Ņemot to visu vēra, ministrija var prognozēt, ka minimālais graudu apjoms, ko savāksim ir 90 milj.t. Taču, ja paveiksies ar laika apstākļiem, tad raža varētu būt vēl lielāka - 100 milj.t līmenī. Tomēr, atkārtošu vēlreiz, draudi pazaudēt izaudzēto ražu, kas joprojām ir uz lauka, ir pārāk lieli. Lietus līst ik pēc dienas gan Amūras apgabalā, gan Altajas teritorijā, kā arī dažos Sibīrijas reģionos", - pastāstīja ministrs.

„Ja jārunā konkrētāk par lauksaimniecības kultūrām, tad līdz šodienai Krievijā kvieši nokulti 47 milj.t apjomā. Rēķinām, ka kopumā kviešu raža pieaugs līdz 50 milj.t salīdzinājumā ar 37 milj.t pagājušajā gadā. Turklāt šogad gaidāma laba kukurūzas raža, lielāka nekā pērn. Labus rādītājus sasniegusi arī saulgriežu raža. Rīsu raža, visticamāk, būs 2012. gada līmenī", piebilda N. Fjodorovs.

Runājot par graudu eksporta potenciālu, viņš norādīja, ka ministrija to paredz 20 milj.t līmenī. 75-80 % no graudu eksporta parasti veido kvieši. Tātad to eksports varētu sasniegt 16-17 milj.t.

Avots: sovecon