Francija: mīksto kviešu eksports uz trešajām pasaules valstīm šosezon pieaugs par 11 %

Mīksto kviešu ražas pieaugums 2013/14.mārketinga gadā ļaus Francijai uzlabot eksporta rādītājus. Valsts kompānija FranceAgrimer prognozē, ka mīksto kviešu eksports, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, var palielināties par 5,7 %, sasniedzot 18,9 milj.t.

Mīksto kviešu eksports uz ES valstīm nedaudz saruks, no 7,175 milj.t pagājušajā sezonā līdz 7,065 milj.t pašreizējā sezona. Līdz 115 tūkst.t kviešu tiks izvesti no valsts kā humanitārā palīdzība.

Toties būtiski pieaugs mīksto kviešu eksports uz trešajām pasaules valstīm - par 11 % līdz 18,18 milj.t. Francūži uzskata, ka šādu līmeni izdosies sasniegt, pateicoties pieprasījuma pieaugumam no Alžīrijas un Ēģiptes puses. 

Tomēr, ja Alžīrijas tirgū Francijai ir maz konkurentu, tad Ēģiptē to ir pietiekami daudz. Kopš sezonas sākuma Ēģiptes valsts kompānija ir rīkojusi 10 iepirkumu tenderus, taču Francija  tajos nav guvusi panākumus, jo tās kvieši vienmēr ir bijuši būtiski dārgāki par Melnās jūras reģiona produkciju. Pēdējo reizi Ēģiptes tenderī Francija uzvarēja 2012. gada 1. decembrī.

Pagaidām šajā sezonā lielāko kviešu apjomu GASC ir iepircis no Rumānijas - 900 tūkst.t jeb aptuveni 41 % no kopējā iepirkuma apjoma. Francijas eksperti uzskata, ka drīzumā Rumānijas eksporta potenciāls būs izsmelts un tad tās vietu varēs ieņemt Francija. Pēc pašreizējām prognozēm Francija šinī sezonā varētu eksportēt uz Ēģipti 1 milj.t mīksto kviešu (2012/13. mārketinga gadā - 750,756 tūkst.t).

Avots: zol