LV Atbalsta autoceļu nodevas ieviešanu kravas auto; meklēs iespējas zemniekiem to samazināt

Valdība otrdien nolēma no 2014. gada 1. jūlija ieviest Latvijā autoceļu lietošanas nodevu, kas būs jāmaksā par smagajām automašīnām, tas ir, transportlīdzekļiem un to sastāviem, kuru pilna masa pārsniedz 3500 kilogramus.

Nodevu apmērs būs atkarīgs no transportlīdzekļa pilnas masas, dzinēja ekoloģijas klases un asu skaita. Tas būs no 8 eiro līdz 11 eiro dienā.

Zemākā nodevas nedēļas likme būs 26 eiro, bet augstākā - 40 eiro. Tāpat likumā tiks noteiktas arī nodevas mēneša un gada likmes.

Satiksmes ministrija uzsver, ka nodevu likmes, ko plānots noteikt Latvijā, ir aptuveni divas reizes zemākas nekā ES direktīvā noteiktās maksimālās likmes un aptuveni tikpat lielas kā Latvijas kaimiņvalstī Lietuvā.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss valdības sēdē arī solīja, ka viņa vadītā ministrija vēl izvērtēs iespējas paredzēt nodevas atvieglojumus lauksaimniekiem un, ja tas būs iespējams, iesniegs attiecīgus priekšlikumus Saeimai.

Viņš gan pieļauj, ka nodevas atvieglojumu piešķiršana atsevišķām nozarēm varētu būt pretrunā ar ES noteikumiem par valsts atbalstu komersantiem.

Avots: www.delfi.lv