Kviešu kvalitāte Lielbritānijā šogad augstāka nekā pērn

Lielbritānijas Agrārās vides, pārtikas un agrāro problēmu ministrijas (DEFRA) dati vēsta, ka līdz 3. Septembrim kviešu raža valstī novākta no 85 % sējumu platību. Vidējā ražība ir 76-77 cntn/ha. Kviešu kvalitāte ir daudz augstāka nekā pērn. Vidējais Harberga krišanas skaitlis ir 294 (pagājušajā gadā nepārsniedza 234), tilpummasa 760 g/l. Olbaltumvielu saturs graudos stipri svārstās, taču vidējais daudzums ir 12,9 %. Vidējais kviešu mitrums ir 15 %. Pagājušajā gadā kviešu kvalitāti negatīvi ietekmēja spēcīgie nokrišņi vasaras mēnešos. Pārtikas kviešu deficīta dēļ pieauga šīs kultūras imports, un Lielbritānija pagājušajā sezonā kļuva par kviešu neto - importētāju.

Šobrīd ziemas miežu ražas novākšana valstī jau beigusies. Vasaras mieži nokulti no 70 % sējumu platību. Vidējā ražība ziemas miežiem svārstās diapozonā no 65-69 cntn/ha, vasaras miežiem - 55-57 cntn/ha.

Ziemas rapši līdz 3. septembrim bija novākti no 95 % platību. Vasaras rapšu kulšana tikko sākusies. Vidējā ziemas rapšu ražība ir 32-34 cntn/ha, eļļas saturs - 42-48 %.

Avots: zol