Krievijas Agrārā tirgus konjuktūras institūts: graudu raža sasniegs 89,7 milj.t

Šogad graudu raža Krievijā sasniegs 89,7 milj.t, tai skaitā kviešu - 51,9 milj.t, miežu - 14,7 milj.t, paziņojis Krievijas Agrārā tirgus konjuktūras institūta ģenerāldirektors Dmitrijs Rilko.

Dotā prognoze ir aptuvena, jo pastāv daudzi faktori, kas var ietekmēt ražas apjomu.

Kukurūzas raža sasniegs rekordaugstu rādītāju - 9,92 milj.t, kas ļaus eksportēt 3 milj.t šīs kultūras, turklāt paliks pāri vērā ņemami krājumi, pavēstīja eksperts. Vilšanos šogad sagādājusi pākšaugu kultūru raža, kas ir mazāka nekā prognozēts. Samazināsies rīsu raža, kas zināmā mērā tiek skaidrots ar Krievijas iestāšanos Pasaules Tirdzniecības organizācijā.

Pēc D. Rilko teiktā, ražas novākšanas laikā atklātas dažādas problēmas ar kviešu kvalitāti. Zināma daļa ražas būs vidējas kvalitātes un lopbarības kvalitātes. Pārstrādātājiem tas nav kritiski, bet eksportētājiem var radīt grūtības, prognozē viņš. Šobrīd importētāji gaida 3. klases kviešus, mazāk interesējas par 4. un 5. klases kviešiem, norādīja D. Rilko.

Graudu eksporta potenciāls šosezon, pēc  Krievijas Agrārā tirgus konjuktūras institūta prognozēm, ir 21,5 milj.t, tai skaitā kviešu - 15,5 milj.t. Miežu eksports tiek lēsts 2 milj.t apjomā.

Graudu krājumi sezonas beigās gaidāmi 11,7 milj.t apmērā, tai skaitā kviešu - 7 milj.t, miežu - 0,6 milj.t.

Avots: zol