Graudaugu ražība ES valstīs šogad augstāka nekā pērn - MARS

Kopš jūlija sākuma lielākajā daļā Eiropas gaisa temperatūra ir bijusi augstāka par normu, savukārt nokrišņu daudzums bijis zem normas, teikts Eiropas agrāro resursu monitoringa aģentūras (MARS) ziņojumā. Karstums un sausums negatīvi ietekmējis graudaugu sējumus Itālijas ziemeļos un atsevišķos Ungārijas, Austrijas, Slovēnijas un Horvātijas rajonos. Dažās valstīs (Lielbritānijā, Skandināvijas un Baltijas valstīs un dažāš citās valstīs) nolijuši bagātīgi lieti.

Kopumā graudaugu ražas prognoze ES valstīm ir laba. Ražība būs daudz augstāka nekā pagājušajā gadā un pat pārsniegs pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju.

MARS eksperti nenozīmīgi palielinājuši mīksto kviešu ražības prognozi ES - 28 valstīm, no 56,9 cntn/ha līdz 57,1 cntn/ha. Cieto kviešu, miežu un rudzu ražības vērtējums praktiski nav mainīts. Kukurūzas ražība tik prognozēta 69,7 cntn/ha, kas ir krietni mazāk nekā lēsts jūlijā (72,2 cntn/ha). Prognozes samazināsanas iemesls ir kukurūzas ražas perspektīvu pasliktināšanās Ungārijā, kas ir trešā lielākā šīs kultūras ražotājvalsts Eiropā.  

Graudaugu ražība ES - 28 valstīs; cntn/ha

original

Avots: zol