Graudu imports Ēģiptē šosezon pieaugs par 12 %

Ēģipte šosezon var palielināt graudu iepirkumu apjomu ārējos tirgos par 12 %, prognozē ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO).

Valdība, lai papildinātu graudu krājumus valstī, šosezon palielinās graudu importu līdz 14,9 milj.t. Lai arī, salīdzinot ar pagājušo gadu, importa apjoms pieaugs, tas par 7 % atpaliks no pēdējo piecu gadu vidējā rādītāja. Par to, kāds būs kviešu importa apjoms ziņojumā nav minēts. Kviešu krājumi sezonas beigās, varētu pieaugt līdz 5-6,5 milj.t.

Ēģiptes valsts pārtikas iepirkumu kompānija (GASC) iepērk kviešus ārējos un vietējā tirgū, lai ražotu miltus subsidētās maizes cepšanai, kas domāta nabadzīgākajiem valsts iedzīvotājiem. Saskaņā ar oficiāliem datiem, 2011. gadā ceturtā daļa Ēģiptes iedzīvotāju dzīvoja nabadzībā.

Kviešu raža Ēģiptē šogad sasniegusi rekordlielu apjomu - 9,4 milj.t. Daži gan eksperti uzskata, ka šis rādītājs ir pārspīlēts. Lai nu kā,  kopumā kviešu raža šogad ir lielāka nekā vidēji pēdējos piecos gados. Pagājušajā gadā kviešu raža valstī izaudzēta 8,5 milj.t apjomā.

Periodā no 1. aprīļa līdz jūlija beigām kompānija GASC noslēgusi līgumus par 3,7 milj.t kviešu iepirkšanu no vietējiem lauksaimniekiem, kas ir par 40 tūkst.t mazāk nekā pagājušā gada anologajā laika periodā. Jūlijā - augustā GASC piecos starptautiskajos tenderos noslēdza līgumus par 1080 tūkst.t Melnās jūras raģiona kviešu iepirkšanu. Ņemot vērā pēdējā laikā iepirkto kviešu apjomus, šīs kultūras krājumi valstī pietiks patēriņa segšanai līdz gada beigām.

Avots: zol