Krievija saglabā graudu ražas prognozi 90 milj.t līmenī

Krievijas Lauksaimniecības ministrijas pašreizējā graudu ražas prognoze ir 90 milj.t, taču, ja ražas novākšanu traucēs lietus, tā var tikt samazināta, aģentūrai „Praim" pavēstījis Krievijas Lauksaimniecības ministrijas augkopības departamenta direktors Pjotrs Čekmarjovs.  

14. augustā Krievijas Lauksaimniecības ministrija paziņoja par graudaugu un pākšaugu kopražas prognozes samazināšanu 2013. gadam no 95 milj.t līdz 90 milj.t nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ. 2012. gadā graudu raža Krievijā sausuma ietekmē saruka par 25 % līdz 70,9 milj.t.

P.Čekmarjovs norādīja, ka Centrālajā un Pievolgas federālajā apgabalā sausuma dēļ bojā gājuši 2,2 milj.ha sējumu, savukārt Tālajos Austrumos plūdu dēļ - jau vairāk nekā 600 tūkst.ha.

„Tāpēc šobrīd prognoze ir samazināta no 95 milj.t līdz 90 milj.t. Taču situācija var mainīties. Sibīrijā šogad ir laba raža, ar to pietiks, lai kompensētu zaudējumus Pievolgā. Tomēr kā veiksies ar ražas novākšanu prognozēt ir grūti. Ja nokulsim kvalitatīvi un laicīgi, tad raža tiks nivelēta, ja būs lietavas un novākt nevarēsim, tad prognoze tiks samazināta," - paziņoja viņš.

P. Čekmarjovs pastāstīja arī, ka valsts dienvidu reģionos novākti jau 78 % graudaugu, palikusi ir tikai kukurūza. Centrālajā Federālajā apgabalā un Pievolgas Federālajā apgabalā patreiz nokults mazāk nekā pagājušajā gadā, aptuveni par 2 milj.t atpaliek arī Sibīrija.

Tai pat laikā, P. Čekmarjovs norādīja, ka būtiskus zaudējumus lauksaimniecība Krievijā slikto laika apstākļu dēļ necietīs. „Patēriņam esot 71 milj.t līmenī, ražu iegūstot 90 milj.t apjomā, mēs varēsim eksportēt apmēram 15 milj.t un vēl palielināt savus krājumus", - pauda viņš.

Avots: sovecon