LV Latvijā ziemāju pļauja rit pilnā sparā; ražas šogad mazākas

Līdz jūlija beigām lielākajā daļā Latvijas ir pabeigta ziemas miežu pļauja, turpinās ziemas rapša un ziemas kviešu pļauja. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības ekspertu vērtējumā, graudaugu ražas vērtējamas kā vidējas, karstuma dēļ graudi ir sīki, taču kvalitāte ir laba, portālu "Delfi" informē LLKC.

"Šogad labākas ražas sagaidāmas vēlajām ziemāju šķirnēm, kas mazāk cieta no karstuma jūnijā un jūlijā. Lauksaimnieki cer uz labu ražas novākšanas laiku, lai būtu mazāki izdevumi par kaltēšanas pakalpojumiem, ņemot vērā, ka šogad sagaidāmas zemākas graudu cenas nekā pērn," skaidro
LLKC Augkopības nodaļas vadītājs, agronoms Oskars Balodis.

Savukārt ziemas miežu pļauja daudzviet Latvijā faktiski jau pabeigta. Vidēja raža valstī ir 3 tonnas no hektāra, kas ir zemāka nekā citus gadus. Ražu ietekmēja karstums, kura dēļ graudi šogad ir sīkāki. Nokultie miežu lauki pašlaik tiek gatavoti ziemas rapša sējai, kas sāksies augusta pirmajās dienās. Ar ziemas miežiem šogad apsētās platības ir salīdzinoši nelielas - kopumā 2,7 tūkstoši hektāru.

Ziemas rapša ražu vidēji valstī LLKC prognozē 2,6 tonnas no hektāra. Vidējo ražas līmeni samazina ražas ievākums no tiem laukiem, kas cieta no pārmērīgi garās ziemas. Balodis uzsver, ka labi koptajos laukos, kur tiek ievērota pareiza agrotehnika, ražas ir vērtējamas kā labas un ir robežās no 3 - 4 tonnām no hektāra. Ražas novākšanu dažos laukos apgrūtina nezāļu lielāks īpatsvars, kas ieviesās ziemā bojā gājuša rapša vietā.

Agro šķirņu ziemas kvieši patlaban tiek novākti un raža ir vidēja, bet graudu kvalitāte ļoti laba. Arī ziemas kviešu ražu samazinājis karstais laiks vasarā, kura dēļ graudi ir sīkāki kā ierasts. Vēlākās kviešu šķirnes izskatās ar labu ražas potenciālu, un graudu kvalitāte visticamāk būs ļoti laba. Kopumā valstī kviešu raža būs vidēja - 3 līdz 3,5 tonnas no hektāra. Mazākas ražas būs Latgalē, kur valdīja ilgstošs sausums.

Savukārt rudzu lauki patlaban izskatās apmierinoši. Laukos, kur ievērota pareiza agrotehnika, sagaidāmas labas ražas, taču kopējo ražas prognozi samazina sagaidāmās zemās ražas mazāk koptajos laukos. Rudzu ražu LLKC prognozē vidēji 3 tonnas no hektāra. Tritikāle pārziemojusi vissliktāk un tā pamatā tiek audzēta ekstensīva tipa saimniecībās. LLKC prognozētā vidējā raža ir robežās no 2 līdz 3 tonnām no hektāra.

Ziemāju graudaugi šogad aizņem 295,4 tūkstošus hektāru, no tiem lielāko daļu - 250,6 hektārus - aizņem ziemas kvieši. Ar rudziem apsēti 28,5 tūkstoši hektāru un tritikāli - 13,6 tūkstoši hektāru.

Avots: www.delfi.lv