LV Ražas novākšanas darbi Latvijā norit palēni; rapsim augsts mitruma procents

Stipro lietavu dēļ, kas nedēļas sākumā piemeklēja lielāko Latvijas teritoriju, ražas kulšanas darbi norit palēni, tāpat arī apstiprinās prognozes, ka kopumā ziemāju raža būs nedaudz zemāka nekā pērn, atzina aptaujātie zemnieki.

"Esam sākuši jaunās ražas novākšanu, tomēr process noris lēni, jo ir augsts mitruma līmenis. Rapša novākšanas mitruma līmenis ir 7%-8%, tomēr šobrīd novācam ar 14%-15% mitrumu. Tas nozīmē papildu izmaksas kaltēm," atzina Zaļenieku pagasta zemnieku saimniecības "Vilciņi1" īpašnieks un biedrības "Zemnieku saeima" valdes loceklis Arnis Burmistris.

Viņš arī norādīja, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu šogad raža būs zemāka. Ja pagājušajā gadā vidēji tika iegūtas 3,8-3,9 tonnas, šogad tās ir 3,2-3,3 tonnas no viena hektāra.

Krustpils novada zemnieku saimniecības "Laši" saimnieks Artūrs Akmens sacīja, ka ražas vākšanu sācis šodien. "Šodien pirmo dienu palēnām sākam novākt jauno ražu. Latgales pusē bija izteikts sausums, tādēļ augstu ražu neprognozēju. Pēdējās dienās lija, un patlaban rapša mitrums ir augsts - līdz 19%-20%, bet rapsis ir gatavs un ir jākuļ," sacīja zemnieks.

Tikmēr Vārmes pagasta zemnieku saimniecības "Ezergaļi" saimnieks Dzintars Erdmanis atzina, ka apkārtnes zemnieki sākuši ražas novākšanu, bet viņa saimniecībā tas tiks darīts kuru katru brīdi, turklāt novadā rapsis esot padevies.

"Lai arī vēl mēs neesam sākuši novākt jauno ražu, prognozes ir iepriecinošas - rapša raža būs labāka nekā pērn. Starp Vārmi un Saldu raža solās būt ļoti laba, jo laikapstākļi bija labvēlīgi. Savukārt Kuldīgai pretējā pusē laiks bija sausāks un raža būs mazāka. Rapsis ir nogatavojies, un izskatās, ka rīt varētu sākt jaunās ražas novākšanu," sacīja Erdmanis.

Kā ziņots, stiprais lietus un vējš ziemāju sējumiem būtisku kaitējumu nav nodarījuši, izņemot lokālus postījumus atsevišķos laukos Zemgalē, Vidzemē un Kurzemē. Savukārt Latgalē postījumu nav, liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības speciālistu veiktās pirmās provizoriskās ražas prognozes.

Avots: LETA