MARS: graudaugu kultūru ražība ES valstīs šogad būs virs pēdējo 5 gadu vidējā līmeņa

Pēc lietavām maijā un jūnija sākumā Eiropas teritorijā iestājās labvēlīgi laika apstākļi graudaugu sējumu attīstībai, teikts Eiropas agrāro resursu monitoringa kompānijas (MARS) ziņojumā. Izņēmums ir Ukrainas austrumi un atsevišķi Krievijas apgabali Eiropas daļā, kur bija vērojams sausums un nokrišņu deficīts.

Saistībā ar laika apstākļu uzlabošanos graudaugu kultūru vidējās ražības prognoze ES valstīm palielināta no 51,9 cntn/ha līdz 53,2 cntn/ha. Visām graudaugu kultūrām, izņemot cietajiem kviešiem, ražība būs augstāka nekā prognozēts iepriekš.

Mīksto kviešu ražība gaidāma 56,9 cntn/ha, kas ir vairāk nekā prognozēts jūnijā (55,5 cntn/ha) un pārsniedz pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju (56,2 cntn/ha). Mīksto kviešu ražas perspektīvas ir uzlabojušās lielākajā daļā Eiropas Savienības valstu, izņemot Itāliju, Bulgāriju, Somiju un Grieķiju.

Neskatoties uz to, ka cieto kviešu ražības prognoze samazināta no 33,4 līdz 33,3 cntn/ha, tā būs augstāka nekā vidēji pēdējos piecos gados (31,1 cntn/ha).

Miežu ražības vērtējums palielināts no 46,8 cntn/ha līdz 47,8 cntn/ha, pateicoties ziemas miežu ražības prognozes paaugstināšanai Vācijā un Francijā - lielākajās šīs kultūras ražotājvalstīs. Vasaras miežu vidējā ražība šogad būs necerēti augsta (43,3 cntn/ha). Pēdējos piecos gados vidēji no hektāra iekults 38,3 centneri vasaras miežu.

Kukurūzas ražība šogad ES -28 valstīs būs daudz augstāka nekā sausajā 2012. gadā, un sasniegs 72,2 cntn/ha.

Graudaugu kultūru ražība ES valstīs 2013. gadā, cntn/ha

original

Avots: zol