Lielbritānijā kviešu raža būs lielāka nekā eksperti prognozējuši

Lielbritānijā sākusies labības pļauja. Pirmie rezultāti rāda, ka kviešu raža tomēr būs lielāka nekā eksperti prognozējuši.

Neskatoties uz to, ka kviešu raža karalistē sasniegs zemāko līmeni pēdējo 25 gadu laikā, rādītāji būs augstāki nekā tika lēsts iepriekš.

Ražas novākšana Liebritānijā rit pilnā sparā. Taču jau tagad speciālisti runā, ka valstī nāksies importēt kviešus lai ražotu miltus un kombikormu. Lielbritānija 2013/14. mārketinga gadā otro sezonu pēc kārtas saglabās kviešu neto - importētāja statusu. Kādu laiku atpakaļ tā bija viena no lielākajām kviešu eksportētājām Eiropā. Pagājušajā gadā ilgstošo lietavu dēļ Lielbritānijā gāja bojā daudzu lauksaimniecības kultūru sējumi, tai skaitā arī liela daļa kviešu sējumu.

Tikmēr, šobrīd kviešu ražas perspektīvas uzlabojas, jo valstī iestājies labs laiks. Pašas drūmākās ekspertu prognozes bija apstājušās pie atzīmes 10,5 milj.t. Taču šobrīd pirmie iegūtie kviešu ražas rādītāji devuši iemeslu palielināt ražas prognozi līdz 14,7 milj.t.

Neskatoties uz ražas samazināšanos valstī, Lielbritānija joprojām ir trešā lielākā kviešu ražotājvalsts Eiropas Savienībā.

Avots: kazakh-zerno