FAS USDA palielina kviešu importa prognozi Ķīnai līdz 4 milj.t

Kviešu bruto raža Ķīnā 2013/14. mārketinga gadā sasniegs 118 milj.t, kas ir par 2 % mazāk nekā pagājušajā gadā, prognozē ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) eksperti. Iemesls tam ir ilgstošie lieti maijā un jūnijā, kas pasliktinājuši graudu kvalitāti.

Kviešu imports Ķīnā, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, pieaugs par 1 milj.t līdz 4 milj.t.

Savukārt kviešu patēriņš, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, samazināsies - par 2 milj.t līdz 118,5 milj.t. Kviešu patēriņš pārtikā paliks stabils, bet kviešu izlietojums lopbarībā samazināsies no 20 līdz 18 milj.t.

Pateicoties sējumu platību palielināšanai, kukurūzas bruto raža pieaugs līdz 210 milj.t, jeb par 1 % salīdzinājumā ar 2012/13. mārketinga gadu.

Kukurūzas patēriņš palielināsies par 8 % līdz 224 milj.t, jo pieaugs pieprasījums pēc lopbarības graudiem lopkopības nozarē.

Kukurūzas importa apjoms Ķīnā, salīdzinot ar iepriekšējo mārketinga gadu, palielināsies par 1 milj.t līdz 4 milj.t. Praktiski visa importētā kukurūza tiek ievesta no ASV. Maija beigās Ķīna noslēdza ar ASV vairākus līgumus par kukurūzas jaunās ražas piegādi aptuveni 2,5 milj.t apjomā.

Avots: zol