Krievija: straujšs graudu eksporta tempu kāpums sezonas sākumā nav gaidāms

2013/14. mārketinga gadā kviešu eksporta apjoms mēnesī nepārsniegs 3 milj.t, tādu viedokli pauda kompānijas „Rusagrotrans" analītiskās nodaļas vadītājs Igors Pavenskijs.

Šajā sezonā visvairāk kvieši eksportēti 2012. gada septembrī - 3,2 milj.t (2011. gada septembrī eksportēts rekordliels kviešu apjoms - 3,8 milj.t).

Problēma ir tāda, ka Krievija vairs nevar paļauties uz Ēģiptes, kas vēl nesenā pagātnē bija lielākais Krievijas kviešu pircējs, iepirkumu tenderiem. Iekšējās smagās politiskās un ekonomiskās situācijas dēļ nav zināms, kad un kādā veidā Ēģipte atgriezīsies pie iepirkumiem ārējos tirgos.

Parasti puse no septembrī, oktobrī eksportēto graudu apjoma nonāca Ēģiptē, stāsta I. Pavenskijs.

Turklāt graudu rezerves šogad arī ir mazākas nekā gadu atpakaļ, kas arī būs viens no eksporta ierobežojošiem faktoriem sezonas sākumā.

Pēc I. Pavenskija prognozēm, Krievija jūlijā eksportēs 1,8-2 milj.t graudu (2012. gada jūlijā - 2,06 milj.t, 2011. gada jūlijā - 2,5 milj.t). Graudu rezerves 1.jūlijā, visticamāk, veidos 9,4 milj.t, kas ir zemākais līmenis kopš 2007/08. mārketinga gada.

„Pēdējos divos gados jūlijā mēs eksportējām pārejošos uzkrājumus, šoreiz eksports sāksies ar jauno ražu", pastāstīja I.Pavenskijs. „Tas nozīmē, ka Krievijai būs vāja konkurētspēja un šī situācija būs izdevīga Francijai un Ukrainai".

Pēc  „Rusagrotrans" prognozēm, graudu bruto raža Krievijā 2013/14. mārketinga gadā sasniegs ne mazāk kā 97 milj.t (2012. gadā - 70,9 milj.t). Graudu un pākšaugu eksporta apjoms var pārsniegt 23 milj.t salīdzinājumā ar 16,2 milj.t pašreizējā sezonā. Tai skaitā kviešu eksporta apjoms var sasniegt 17 milj.t, salīdzinot ar 11 milj.t šosezon. Miežu eksports var pieaugt no 2,3 milj.t šajā sezonā līdz 3 milj.t nākamsezon, kukurūzas - no 1,9 milj.t līdz 2,5 milj.t.

Avots: zol