MARS: miežu un kukurūzas ražība ES valstīs būs augstāka nekā prognozēts agrāk

Maijā laika apstākļi dažādos Eiropas reģionos bija ļoti atšķirīgi, teikts Eiropas agrāro resursu monitoringa kompānijas (MARS) ziņojumā. Eiropas centrālajā daļā pārmērīgais mitrums un vēsais laiks kavēja graudaugu attīstību. Dažos rajonos spēcīgas lietusgāzes izraisīja plūdus, kas negatīvi ietekmēja sējumu stāvokli. Līdz ar to mīksto kviešu ražība Vācijā, Slovākijā un Čehijā būs zemāka nekā prognozēts agrāk.

Maijā labvēlīgi laika apstākļi graudaugu sējumu attīstībai bija vērojami Rumānijā, Ungārijā, Spānijā. Tāpēc šajās valstīs ražas prognozes ir palielinātas.

Jūnija pirmajā dekādē Rietumeiropā gaisa vidējās temperatūras bija zemākas vai tuvas vidējiem rādītājiem. Siltāks, nekā ierasts, laiks valdīja Eiropas austrumos un ziemeļos. Spēcīgas lietusgāzes piemeklēja Vācijas dienvidaustrumus, Austriju, Čehiju, Poliju un Baltkrieviju.

Vidējā ražība mīkstajiem kviešiem ES valstīs šogad, pēc MARS ekspertu prognozēm, sasniegs 55,5 cntn/ha, kas ir nedaudz vairāk nekā prognozēts maijā (55,4 cntn/ha) un tuvu pēdējo piecu gadu vidējam rādītājam (56,3 cntn/ha).

Miežu vidējā ražība ES valstīs šogad sasniegs 46,8 cntn/ha (maija prognoze - 45,6 cntn/ha), kukurūzas - 71,3 (68,7) cntn/ha.

Lauksaimniecības kultūru ražība ES valstīs, cntn/ha

original

Avots: zol