ABARE: kviešu raža Austrālijā pieaugs par 15 %

Kviešu raža Austrālijā 2013/14. mārketinga gadā, pateicoties sējumu platību palielināšanai un ražības kāpumam, var pieaugt līdz 25,4 milj.t, prognozē Austrālijas lauksaimniecības resursu un ekonomikas birojs (ABARE). Ja prognoze piepildīsies, pašreizējās sezonas rezultāts tiks pārspēts par 15 %.

Laika apstākļi ziemāju sējai, kas turpināsies līdz jūlijam, šobrīd ir labvēlīgi. Austrālijas austrumu štatos nesen nolijuši bagātīgi nokrišņi, papildinot ūdens rezerves augsnē, kas bija izsīkušas sausajos rudens mēnešos. Savukārt Rietumaustrālijas štatā visu rudeni bijis vidējs nokrišņu daudzums. Turklāt, pēc pašreizējām meteorologu prognozēm,  nokrišņu deficīts Austrālijas graudaugu audzēšanas rajonos ziemas periodā ir maz iespējams.

Ziemāju kultūru sējumu kopējās platības Austrālijā šogad, salīdzinot ar sauso 2012. gadu, samazināsies par 1 % līdz 22,4 milj.ha, prognozē ABARE. Kviešu sējumu platības pieaugs par 3 % līdz 13,7 milj.ha. Palielināsies arī miežu sējumu platības - par 2 % līdz 3,8 milj.ha. Savukārt ar rapsi šogad tiks apsēts 2,5 milj.ha, kas ir par 17 % mazāk nekā pērn.

Pēc ABARE aplēsēm, ziemāju kultūru bruto raža sasniegs 40 milj.t (+ 10 % salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu). Visvairāk pieaugs kviešu raža. Miežu raža palielināsies par 10 % līdz 7,4 milj.t. Savukārt rapša raža saruks par 17 % līdz 3,2 milj.t.

Pēdējo piecu gadu vidējais kviešu ražas rādītājs Austrālijā ir 24,5 milj.t, miežu - 7,8 milj.t un rapša - 2,7 milj.t.

Avots: zol