2013/14. mārketinga gadā pasaulē gaidāma rekordliela kviešu raža - FAO

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas FAO Lauksaimniecības tirgus informācijas sistēmas AMIS (Agricultural Market Information System) ekspertu informācija vēsta, ka kviešu bruto raža pasaulē 2013/14. mārketinga gadā sasniegs 702 milj.t, kas ir rekordaugsts rādītājs un būtiski pārsniedz pašreizējās sezonas rezultātu - 659 milj.t. Analītiķi norāda, ka sasniegt tik augstu rādītāju būs iespējams, pateicoties ražas pieaugumiem Melnās jūras reģiona valstīs un ES valstīs.

Kas attiecas uz kviešu eksportu nākamajā sezonā, tad tā apjomi pasaulē samazināsies - līdz 136 milj.t salīdzinājumā ar 140 milj.t pašreizējā sezonā. Minētais rādītājs galvenokārt samazināsies ASV, ES valstīs un Austrālijā.   

Kviešu krājumi pasaulē 2013/14. mārketinga gada beigās pieaugs līdz 173 milj.t salīdzinājumā ar 164 milj.t šīs sezonas beigās. Minētā rādītāja pieaugumu nodrošinās ES valstis, Kanāda un Ķīna. Kviešu reserves palielināsies arī Krievijā un Ukrainā, bet ASV tās samazināsies.

Kviešu patēriņš pasaulē 2013/14. mārketinga gadā, salīdzinot ar 2012/13. mārketinga gadu, pieaugs par 8 milj.t līdz 694 milj.t. Kviešu izlietojums lopbarībā atgriezīsies normālā līmenī, bet pārtikā, pieaugot iedzīvotāju skaitam uz zemes, turpinās palielināties.

Avots: apk-inform