Graudu importa apjoms Krievijā šosezon pieaugs divkārši – eksperta viedoklis

Reālais graudu importa apjoms Krievijā šosezon ir daudz lielāks nekā vēsta oficiālie statistikas dati un līdz mārketinga gada beigām (2013. gada 30. jūnijam) var pieaugt līdz 1,8 milj.t salīdzinājumā ar 900 tūkst.t pērn, prognozē Krievijas Agrārā tirgus konjuktūras institūta ģenerāldirektors Dmitrijs Rilko.

Uzstājoties XIV starptautiskajā konferencē „Graudu tirgus - vakar, šodien, rīt", viņš atzina, ka graudu importu no Kazahstānas var sadalīt „redzamajā un neredzamajā" daļā. „Neredzamā daļa ir tā, kas tiek ievesta ar auto transportu", paskaidroja eksperts.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem, Krievijā no Kazahstānas pa dzelzceļu ievesti 700 tūkst.t graudu. „Patiesībā ievests ir daudz vairāk. Tam piekrīt abas puses - reālie cipari ir kolosāli", - turpināja eksperts.

Krievijas Lauksaimniecības ministrijas dati liecina, ka graudu imports kopš sezonas sākuma līdz šī gada maija beigām pārsniedzis 1 milj.t, no kuriem kvieši ir 720 tūkst.t un tie galvenokārt ievesti no Kazahstānas. Savukārt Agrārā tirgus konjuktūras institūta eksperti uzskata, ka minētajā laika periodā graudu importa apjoms sasniedzis 1,65 milj.t.

„Kopumā šosezon mēs importēsim 1,8 milj.t graudu, tai skaitā miltus", - piebilda D.Rilko.

Tikmēr analītiskās kompānijas „ProZerno" ģenerāldirektors Vladimirs Petričenko paredz, ka līdz sezonas beigām graudu importa apjoms (neskaitot rīsus) pieaugs līdz 1,24 milj.t.

Avots: proagro