Graudaugu raža Krievijā šogad nebūs mazāka par 95 milj.t

Graudaugu raža Krievijā šogad nebūs mazāka par 95 milj.t, lai gan citi avoti prognozē, ka šis rādītājs gaidāms 90-93 milj.t līmenī, paziņojis Krievijas lauksaimniecības ministrs Nikolajs Fjodorovs.

Pēc viņa teiktā, Lauksaimniecības ministrijas uzdevums ir iegūt 95 milj.t lielu graudu ražu, un šī prognoze joprojām ir spēkā. „Mums nav iemesla mainīt gaidāmās graudaugu ražas apjoma prognozi šim gadam, neskatoties uz to, ka atsevišķos reģionos, kā parasti, pastāv sausuma draudi vai lauki ir applūduši lietus dēļ", - sacīja ministrs.

Viņš atzina, ka valstī pastāv saimniecības, kuru ražu neuzskaita ne Krievijas Statistikas dienests, ne Lauksaimniecības ministrija. „Nezināmu iemeslu dēļ atsevišķi zemnieki nevēlas uzrādīt savas ražas apjomu. Tas ir izveidojies vēsturiski. Daži eksperti saka, ka mums katru gadu netiek uzskaitīti 10 milj.t graudu, citi saka - 5 milj.t, trešie runā par 3 milj.t. Taču arī tas ir ievērojams apjoms. Laikam šis graudu daudzums mums tirgū ir, citādi situācija būtu smagāka", - sacīja N. Fjodorovs.

Pēc viņa teiktā, platībmaksājumi, kam plānots no federālā budžeta piešķirt 25,3 mljrd.rubļu, tiks maksāti tikai tiem zemniekiem, kas uzrādīs cik lielās platībās kādas kultūras audzē. „Kas slēpj ražu, tam atbalsts tiks liegts", - paziņoja ministrs.

Avots: zol