Kukurūzas sējumu platības ASV var sarukt par 4 % - Morgan Stanley

Morgan Stanley bankas prognozes liecina, ka kukurūzas sējumu platības ASV šogad aizņems 93,5 milj.akru, kas ir par 3,8 milj.akru mazāk nekā prognozēts ASV Lauksaimniecības ministrijas (USDA) pēdējā atskaitē.

Kukurūzas raža, pēc Morgan Stanley bankas ekspertu prognozēm, sasniegs 13,3 mljrd. bušeļu, bet pēc USDA - 14,14 mljrd.bušeļu.

Šogad kukurūzas sēju ASV aizkavēja sliktie laika apstākļi pavasarī. Atgūt iekavēto daļēji izdevās tikai maija vidū. Līdz 2. jūnijam ar kukurūzu apsēts bija 91 % plānoto platību, pērn šajā laikā apsēti bija visi 100 %, bet vidēji pēdējos piecos gados - 95 % plānoto platību.

Pēc Morgan Stanley speciālistu domām, maz ticams, ka valsts ziemeļu štatos kukurūzas sēja tiks turpināta arī jūnijā. Optimālais sējas laiks kukurūzai daudzos štatos jau ir beidzies, tai skaitā arī Aiovā, kas ir lielākais šīs kultūras audzēšanas reģions ASV. Acīmredzot lauksamnieki dos priekšroku apdrošinātāju kompensācijai par laikā neapsētajiem laukiem vai arī apsēs tos ar soju, vai atstās papuvē.

1akrs=0,4 ha

1 bušelis kukurūzas = 25,5 kg

Avots: zol