LV Ceļiem tērēs daļu lauku naudas

Lielāko daļu no papildus laukiem paredzētās naudas plānots tērēt ceļiem.

Kā liecina informatīvais ziņojums par nepieciešamo papildu finansējumu lauku ceļu sakārtošanai 2014. - 2020. gadam, ko šodien, mēnesi pirms pašvaldību vēlēšanām, paredzēts skatīt valdībā, lielāko daļu - 89,2 miljonus Ls - no nākamajā plānošanas periodā zemnieku konkurētspējas uzlabošanai paredzētajiem 129 miljoniem Ls paredzēts atvēlēt tieši ceļu sakārtošanai. Pārējo finansējumu - 39,8 miljonus Ls - paredzēts novirzīt papildu valsts tiešajiem maksājumiem 2014. gadā, ņemot vērā panākto vienošanos EP un ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē par iespēju turpināt šādus maksājumus.

Lauku ceļu sakārtošanai paredzēto naudu paredzēts sadalīt pa gadiem vienlīdzīgās daļās, katru gadu atvēlot 12,7 miljonus Ls. Kā uzskata Zemkopības ministrija (ZM), tas dotu būtisku ieguldījumu tam, lai tiktu sasniegts Nacionālā attīstības plāna mērķis «Pakalpojumu pieejamība līdzvērtīgu darba iespēju un dzīves apstākļu radīšanai».

Zemnieku Saeimas pārstāve Ilze Meržvinska skaidro, ka tieši Zemnieku saeima rosināja novirzīt naudu ceļu sakārtošanai, jo «ceļi ir asinsrite laukos» un bez to sakārtošanas uzņēmējdarbība pilnvērtīgi nevar attīstīties.

To, ka lauku ceļu sakārtošanai nepieciešams lielāks finansējums un ātrāka rīcība, zemnieki DB atzinuši jau vairākkārt. Z/s Viļņi saimnieks Dzintars Hincenbergs atzīst, ka papildu naudas novirzīšana lauku ceļiem būtu tikai apsveicama lieta, jo daudzviet valstī ceļi ir katastrofālā stāvoklī. Tiesa, viņš piebilst, ka drīz var nebūt, kas pa šiem ceļiem pārvietojas, jo laukos ļaužu paliek atvien mazāk.

Avots: www.db.lv