LV Sagaidāms lauksaimnieciski izmantojamās zemes vērtības kāpums

Zemes kreditēšanas programmai veicinot pieprasījumu un tiešmaksājumu celšanās dēļ sagaidāms lauksaimnieciski izmantojamās zemes vērtības kāpums - prognozē nekustamo īpašumu tirgus pārstāvji, raksta laikraksts Latvijas Avīze.

Uzņēmuma Arco Real Estate valdes pārstāvis un īpašumu vērtētājs Māris Laukalējs stāstījis, ka pērn lauksaimnieciski izmantojamās zemes tirgus bijis viens no dzīvākajiem. Aizvadītā gada laikā tādējādi zemes cenas cēlušās caurmērā par 20 līdz 30 procentiem. Sevišķi tās cēlušās zemei Latgalē un Vidzemes austrumu pusē, piemēram, Madonas un Gulbenes novados, kur agrāk pircēju bija maz.

Vienlaikus joprojām krasi atšķiras cenas auglīgajos Zemgales, daļēji arī Kurzemes novados no cenām Latgalē. Spriežot pēc noslēgtajiem darījumiem, Zemgalē un Kurzemē zemes hektārs nopirkts par 3700 eiro (ap 2600 latu) un pat vēl dārgāk. Toties Latgalē pats lētākais pirkums bijis vien par 430 eiro (ap 300 latu) hektārā. Uzņēmuma Arco Real Estate vērtētāja Zemgalē 
Agita Teile laikrakstu informējusi, ka iekopti, par 10 hektāriem lielāki zemes gabali ar pietiekami labām iespējām tiem piekļūt maksā no 2100 līdz 4100 eiro (ap 1470 līdz 2870 latu) par hektāru. Pat neiekoptas, grūti apstrādājamas zemes cenas tāpat ir gana augstas - no 1400 līdz 1800 eiro (ap 980 līdz 1260 latu) par hektāru.

M. Laukalējs spriedis, ka viens no cenu kāpuma iemesliem ir tas, ka tirgū trūkst apstrādātu, auglīgas zemes gabalu pietiekami lielās (no 50 hektāriem un vairāk) platībās, lai tās būtu izdevīgi apstrādāt. Pārsvarā piedāvā nekoptas, pa daļai aizaugušas, ar saimnieciskās darbības ierobežojumiem vai ar citiem trūkumiem.

Otrs iemesls pieprasījuma un cenu kāpumam esot pērn atjaunotā valsts aizdevumu piešķiršana lauksaimnieciski izmantojamās zemes pirkumiem. Aizdevumus paredzēts izsniegt līdz šā gada 31. decembrim.

Avots: www.db.lv